Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Lees mee met onze Boekenweek Challenge! 5 leestips voor 'Land van herkomst'

door Hebban Crew 7 reacties
Meer én leuker lezen. Daar zorgen we bij Hebban wel voor. Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceerden we een speciale instapchallenge voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge. De tips zijn geïnspireerd op de thema's van de Boekenweek door de jaren heen. Ook als je al meedoet aan de reguliere Challenge kun je natuurlijk deelnemen!

In de Boekenweek Challenge lezen we dit jaar vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Boekenweek 2001: 'Land van herkomst'

In deze editie van de Boekenweek Challenge reizen we af naar 2001. Het thema van dat jaar was 'Land van herkomst. Schrijven tussen twee culturen'. Hoe meer onze grenzen openen, hoe meer we kunnen genieten van voorheen onbereikbare literatuur. En een deel daarvan is ook gewijd aan het reizen door de auteur zelf; mensen die hun thuisland achter, migreren en proberen in te burgeren in een nieuwe omgeving. Het Boekenweekgeschenk werd geschreven door Salman Rushdie, Woede. Het essay Een beer in bontjas was van Hafid Bouazza.

De palimpsesten van Aleksandra Lun

Auteur Aleksandra Lun komt oorspronkelijk uit Polen. Ze kent haar talen, want naast haar schrijverschap werkt ze ook als literair vertaler vanuit zes talen (het Engels, Frans, Spaans, Catalaans, Italiaans en Roemeens) naar het Pools. Ze woont momenteel in Brussel en schreef deze roman niet in haar moedertaal, maar in het Spaans. De palimpsesten wordt omschreven als een satire die de complexe migratiegeschiedenis van Europa blootlegt: een Poolse immigrant komt in een psychiatrisch ziekenhuis in België terecht omdat hij zijn debuutroman niet in zijn moedertaal heeft geschreven – een onhebbelijkheid waarvan hij genezen moet worden. Dat Lun haar debuutroman besloot in het Spaans te schrijven, maakt de boodschap van het werk nog krachtiger. Hebban-recensent Gea deelde vier sterren uit: 'De palimpsesten is een boeiend debuut vol vaart en intellectueel uitdagend. Het is een ongewoon tragikomisch verhaal vol puzzels en literaire verwijzingen.'

Het laatste leven van Peter Mohlin & Peter Nyström

Hoewel Peter Mohlin en Peter Nyström beiden in Zweden zijn geboren en getogen, heeft hun hoofdpersonage wel degelijk te kampen met een cultuurshock. De Amerikaanse FBI-agent John Adderley komt in levensgevaar na een mislukte infiltratie, en moet van de radar verdwijnen. Met een nieuwe identiteit vertrekt hij naar zijn geboorteland Zweden, waar hij de leiding krijgt over een piepklein politieteam. Het land, zijn baan en zelfs zijn identiteit zijn volledig anders dan wat hij gewend is, terwijl het drugskartel nog altijd achter hem aanzit. Ook zijn verleden haalt hem in als de hoofdverdachte in een lokale verdwijningszaak zijn halfbroer blijkt te zijn. Het laatste leven is het eerste deel van een nieuwe reeks.

De bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri

Auteur Christy Lefteri is de dochter van Cypriotische vluchtelingen, en heeft als vrijwilliger gewerkt in een vluchtelingenkamp in Athene. Daar is het idee ontstaan voor haar boek De bijenhouder van Aleppo, over een echtpaar dat huis en haard achter moet laten om zichzelf te redden. Het boek duikt diep in de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook is er veel aandacht voor het verlies van hun zoon. Lefteri putte voor het boek uit de ervaringen van de mensen met wie ze gewerkt heeft en ontving van Hebban-recensent Marieke vier sterren: 'De schrijfster romantiseert niets, maar laat het zien zoals het is en dat is heftig.'

Gemeente zegt ik Nederlands leren van Said El Haji

Said El Haji komt uit Marokko. De auteur, publicist en columnist studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en heeft vier romans op zijn naam staan, Gemeente zegt ik Nederlands leren is zijn eerste non-fictie. Hij schreef het boek omdat hij naast schrijver ook NT2-docent is; hij geeft les aan mensen voor wie het Nederlands een tweede taal is. Dat zijn zowel vluchtelingen als oudkomers. Met humor en medeleven doet hij verslag van zijn ervaringen in het onderwijs. Said El Haji stelt graag vragen en in ruil mogen zijn cursisten dat ook, want van nieuwsgierigheid ga je praten. Het resultaat is een caleidoscopisch boek vol menselijke verhalen, waarin duidelijk wordt hoe het is om een nieuwe taal te moeten leren in een vreemd land.

Liefde van A tot Z van S.K. Ali

Young Adult-auteur S.K. Ali is een moslima geboren in Zuid-India, en emigreerde op haar derde met haar familie naar Canada. Haar boek Liefde van A tot Z draait om Zayneb en Adam. Zayneb is de enige moslim in de klas en kwaad door de discriminatie waarmee ze elke dag wordt geconfronteerd. Als ze geschorst wordt, vertrekt ze naar het huis van haar tante in Qatar. Ook Adam is in het land. Je ziet het niet aan hem omdat hij Chinees-Fins-Canadees is, maar ook hij is moslim. Hij is gediagnosticeerd met MS en gaat niet meer naar school. Als Zayneb en Adam elkaar ontmoeten, twee tieners die zich allebei anders voordoen dan ze zijn, ontstaat er iets moois. Het boek kreeg vier sterren van Hebban-recensent Demi: 'Liefde van A tot Z is een mooi en ingetogen debuut dat op unieke wijze wordt verteld in dagboekvorm.'

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2144 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees mee met onze Boekenweek Challenge! 5 leestips voor 'Land van herkomst'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken