Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Lezen voor je lijst? Probeer deze Young Adult-boekentips

door Hebban Crew
Lezen voor de lijst staat weer volop in de belangstelling: volgens recent onderzoek accepteert de meerderheid aan docenten Nederlands nu ook Young Adult-boeken. Goed nieuws! Om je een goede start te geven licht Hebban vier veelgelezen leeslijst-boeken uit en tipt daarbij steeds drie YA's van Nederlandstalige auteurs. Welk boek lees jij?

Het gouden ei

Tim Krabbé

Rex en Saskia zijn al de hele dag in de auto onderweg naar hun vakantiebestemming, in het uiterst zuiden van Frankrijk. Als ze nog een uur verwijderd zijn van hun overnachtingsplaats stoppen ze bij een tankstation, waar Saskia spoorloos verdwijnt. Jaren later heeft Rex zijn leven weer opgepakt en heeft hij een nieuwe vriendin, maar hij kan de gedachte aan wat er met Saskia is gebeurd niet loslaten. Dan ontvangt Rex op een dag een bericht van iemand die precies lijkt te weten wat Saskia is overkomen, én bereid is dat aan Rex te vertellen.

Omgaan met verlies Mysterieuze verdwijning

De aanslag

Harry Mulisch

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van de politie die berucht is om zijn wreedheid, fietst tijdens spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen en Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De buren slepen het lijk voor hun huis weg naar dat van de Steenwijks, waarop de Duitsers arriveren. De verschrikkelijke gevolgen van de gebeurtenis zullen de twaalfjarige Anton Steenwijk zijn leven lang blijven achtervolgen.

Oorlog Familiedrama Trauma Omgaan met verlies

Het bittere kruid

Marga Minco

De deels autobiografische roman vertelt het verhaal van een joods gezin uit Breda, dat vanwege de jodenvervolging in Amsterdam terechtkomt. Eerst worden de ouders en later ook de ondergedoken broer opgepakt. Nadat het net zich steeds verder om de ik-persoon begint te sluiten, weet ze onder te duiken bij boeren in de buurt van Aalsmeer en de oorlog als enige van het gezin te overleven.

Oorlog Onderduiken Vluchten

Turks fruit

Jan Wolkers

De jonge beeldhouwer Erik beleeft een heftige liefde met Olga tijdens een grandioze, romantische zomer. Ze besluiten te trouwen, tegen de zin van Olga's rijke ouders. Maar dan begint Olga zich vreemd te gedragen, ze breekt abrupt met Erik en gaat terug naar haar ouders. Beiden krijgen andere, kortstondige relaties, maar niets kan tippen aan wat ze samen hadden. Wanneer Olga last krijgt van hoofdpijn blijkt ze een hersentumor te hebben. Erik bezoekt haar elke dag in het ziekenhuis en ziet haar aftakelen, tot ze uiteindelijk overlijdt.

Grote liefde Kanker Omgaan met verliesOver de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lezen voor je lijst? Probeer deze Young Adult-boekentips