Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Schrijfboeken listmania: Doe jij het ook al?

door Anouk (Hebban Crew) 4 reacties
Veel lezers zijn zelf ook schrijvers. Stiekem of in het openbaar; in schriftjes die in lades verstopt liggen of op online platforms zoals Wattpad. Ook bij Hebban organiseren we regelmatig een schrijfwedstrijd voor de dromers en de doeners. Ben jij al begonnen aan jouw verhaal? We zetten de fijnste schrijfboeken op rij voor wat extra inspiratie.

Op 10 november is de deadline voor onze Hebban schrijfwedstrijd "Kerst maar dan anders...". Heb jij je verhaal nog niet ingezonden? Die 1500 tot 2000 woorden kunnen toch ineens heel veel zijn als je een leeg vel papier of verwachtingsvol knipperende cursor voor je hebt. Niet kunnen schrijven komt in alle soorten en maten, zoals deze beginnersvrees. Of misschien heb je wel je verhaal wel jarenlang uitgedacht, en is het zo groot en omvangrijk geworden in je hoofd dat je niet weet waar je moet beginnen. Of misschien heb je allang een versie op papier, maar moet je schrappen en schaven en is 'kill your darlings' op dit moment je grootste nachtmerrie.

Voor elk soort writer's block bestaat er een schrijfboek waarmee je jezelf weer helemaal op de rails kunt brengen en de inspiratie kunt laten stromen. Van doe-boeken tot regel-boeken; in deze listmania vind je een heleboel opties. Daarvan past er vanzelf eentje bij jou en je schrijfstijl!

Bekijk de Hebban schrijfwedstrijd

Schrijven voor jongeren


Durf te schrijven van Carry Slee

Van kinderboekenschrijfster Carry Slee verscheen in maart 2019 hét boek vol tips & tricks, Durf te schrijven. Ze krijgt zo vaak van haar lezers de vraag hoe ze het beste kunnen leren schrijven, dat ze besloten heeft haar geheimen te delen. Ze vertelt hoe je inspiratie krijgt en jezelf ertoe zet in de pen te klimmen. Hoe je een pakkend begin schrijft en je personages gaan leven. Hoe je een spannend plot maakt, of juist ontroerend of grappig. De bedoeling is dat niemand meer kan stoppen met lezen. Het boek zit vol anekdotes over haar eigen schrijfervaringen waarmee Carry Slee je door het schrijfproces loodst. Haar stijl is toegankelijk, en haar enthousiasme aanstekelijk.

Hoe schrijf ik zelf een waanzinnig boek? van Andy Griffiths

Ben je een echte humorschrijver met een hele grote dosis fantasie? Dan moet je dat wel in goede banen leren leiden! Andy Griffiths van de succesvolle 'De waanzinnige boomhut'-serie onthult zijn geheimen voor een jong publiek. Vraag je je soms af waar alle ideeën vandaan komen en hoe je een verhaal vertelt? Kriebelt het bij jou zelf te schrijven of te tekenen? Dit boek is heel geschikt voor iedereen die ervan houdt met woorden, ideeën en tekeningen te spelen. Hoe schrijf ik zelf een waanzinnig boek zit namelijk vol met tips om zelf aan de slag te gaan. Verzin cartoons, rijmpjes en verhalen alsof het een lieve lust is. Want wat Andy Griffiths kan, dat kun jij ook.

Sterke verhalen & hoe je ze schrijft van Rebecca Stern en Grant Faulkner

Deze praktische gids voor het YA publiek zit vol tips voor personages, plot en spanning, en het vinden van je eigen stem. Er komen een heleboel bekende auteurs aan het woord, zoals John GreenMarissa Meyer en Jason Reynolds met hun eigen inzichten. Als je nog niet weet waar je moet beginnen met alles dat in je hoofd ronddwarreld, is dit het boek om ze op papier te gaan zetten. Hebban VIP Merel schreef er 4-sterren recensie over. In haar eigen woorden: 'je zal als lezer geïnspireerd raken, maar vooral ook gemotiveerd om snel je laptop erbij te pakken en een geweldig verhaal neer te zetten.'

Schrijven kreng! van Lisette Jonkman

Lisette Jonkman spreekt veel beginnende auteurs aan dankzij haar kenmerkende humor. Die steekt ze niet alleen in haar boeken, maar ook zeker in haar schrijftips. Ze schrijft feelgood, en het boek komt daarom vooral van pas als jij daar ook schrijfideeën over hebt. Ze deelt namelijk al haar tips, blunders en misstappen waar ze tijdens het schrijven tegenaan is gelopen. Dankzij haar vlotte schrijfstijl valt ze ook zeker in de smaak bij de YA doelgroep. Haar luchtige stijl verhult dat ze je wel degelijk naar de volgende fase van je schrijfproject helpt door haar inspirerende verhaal.

De schrijfbibliotheek

Uitgeverij Atlas Contact heeft een ware schat aan schrijfboeken, en daarmee is er duidelijk voor ieder wat wils te krijgen. In de reeks 'De schrijfbibliotheek' vind je boeken over personages leren ontwikkelen, hoe je dialogen moet schrijven, je schrijfstijl, je vorm, en meer. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een boek te pakken dat specifiek over jouw favoriete genre gaat, zoals kinderboeken, biografieën of korte verhalen. Hebban redacteurs Debbie en Martijn hebben hun eigen boek in deze reeks: Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? Ook kun je kiezen voor boeken over het uitgeefproces, het harde schrapwerk en over redactie. Het is zeker de moeite waard om deze reeks te leren kennen.

Creatief schrijven


642 ideeën om op te schrijven

Dit actieve doeboek komt voorbereid op je pad; maar liefst 642 ideeën om op te schrijven. Weet je niet waar je moet beginnen, heb je moeite een idee te vormen en wil je gewoon leren het schrijven in de vingers te krijgen? Dan is dit echt een aanrader. Je krijgt inspiratie van de korte opdrachten, kunt ze zo uitgebreid of simpel schetsen als je wilt en neemt de druk weg van dat grote "moeten". Deze speelse opdrachten helpen je uit je writer's block te breken, bijvoorbeeld door je een pleidooi te laten houden voor je lievelingsfruit of je een fantasievriend voor te stellen. De opdrachten kunnen in willekeurige volgorde worden uitgevoerd, het gaat er vooral om dat je lekker aan de slag gaat en alle "ja maar" en "ik weet niet" uit je hoofd laat verdwijnen.

The imaginary world of... van Keri Smith

Heb je een enorm idee dat er niet uit wil, en wil je juist daar mee verder - niet met losse schrijfopdrachtjes? Dan is The imaginary world of... van Keri Smith precies wat je nodig hebt om echte stappen te zetten. Aan de hand van opdrachten die helemaal in het teken staan van jouw idee, werk je je wereld verder uit. Je begint met een lijst aan te leggen van alles dat je raakt en inspiratie opwekt. Denk aan vormen, materialen, herinneringen, plaatsen en mensen. Dit zijn de bouwstenen voor jouw eigen fantasiewereld. Stap voor stap bedenk je landschappen, plaatsnamen, logo's, voedsel, geschiedenis en plattegronden. Voor je het weet staat jouw wereld op een sterke fundering en kun je aan de slag!

Het grote schrijf-doe-boek van Louis Stiller

Het grote schrijf-doe-boek van Louis Stiller kan toch echt wel een van dé handboeken genoemd worden om mee aan de slag te gaan als je wilt gaan schrijven. Een jaar lang kun je je laten inspireren door de 365 oefeningen die het boek rijk is. Deze oefeningen en tips zijn per week samengebracht, zodat je in die zeven dagen telkens met één concept aan de slag gaat en dat steeds verder uitbouwt. Het boek is geschikt voor beginnende schrijvers van alle genres, want overal is aandacht voor; van poëzie tot essays, van kinderboeken tot biografieën. Je kunt je focussen op het genre dat jij graag wilt bestuderen dankzij een handige inhoudsopgave, maar je kunt ook kiezen voor een bepaalde techniek of schrijfstijl die jij jezelf eigen wilt maken. 

Wonderbook van Jeff VanderMeer

Wonderbook is Engelstalig en vooral voor sciencefiction en fantasy-auteurs handig, maar het mag echt niet ontbreken. Dit boek is een plaatje! Het heeft een goede balans tussen speelse opdrachten en gedegen theoretische handvatten, en bevat prachtige afbeeldingen. Je creativiteit wordt met Wonderbook echt gestimuleerd, en er zijn essays in te vinden van grote namen als George R.R. MartinLev GrossmanNeil Gaiman en Michael Moorcock. Jeff VanderMeer heeft het boek na de eerste vijf jaar bovendien uitgebreid met 32 extra pagina's vol diagrammen, illustraties en schrijfoefeningen. Dit boek mag zeker niet ontbreken. 

Schrijfklassiekers

Natuurlijk is een lijst met schrijfboeken niet compleet zonder ook de klassieke titels te noemen die beginnend auteurs al jaren bijstaan in hun proces. Zo is het boek Over leven en schrijven van meesterverteller Stephen King een geliefd boek om meer te weten te komen over alle ins en outs. King vertelt niet alleen wat je als schrijver kunt doen, maar ook over zijn eigen problemen en angsten. Daarnaast kun je bijna niet mis gaan met De wil en de weg van Jan Brokken, een verzameling interviews met auteurs in binnen- en buitenland. Hij behandelt allerlei genres en deelt natuurlijk ook zijn eigen ervaringen.

Voor aspirant thrillerschrijvers is het Spanning in verhalen van René Appel die veel inspiratie en handvatten biedt. En natuurlijk mag de Schrijfwijzer van Jan Renkema niet ontbreken, hét handboek voor menig auteur die nog zoekt naar zijn of haar persoonlijke stijl. Ook taalkenner Wim Daniëls is een welkome verschijning op het bureau met zijn recent geactualiseerde Verbeter je schrijfstijl. Daarmee schaaf je de ruwe kantjes er zo vanaf.

Doe je al mee aan onze schrijfwedstrijd? Inzenden kan nog tot en met 10 november!



Over de auteur

Anouk (Hebban Crew)

285 volgers
1616 boeken
34 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Schrijfboeken listmania: Doe jij het ook al?