Hebban vandaag

Review /

Recensie: op alle vlakken een krachtig boek

door Hebban Crew 4 reacties
Sien Volders werd met haar roman 'Noord' genomineerd voor drie debuutprijzen, waaronder de Hebban Debuutprijs 2018, en toch is ze in Vlaanderen niet het bekendste lid van haar familie. Daar zou ze met haar tweede boek 'Oogst' weleens verandering in kunnen brengen. Hebban-recensent Marvin las het boek en beoordeelde het met de volle 5 sterren: 'Volders heeft zich de details die dit verhaal realisme geven, mooi eigen gemaakt.'

Oogst van Sien Volders

Alina reist met haar zoon Lucian van haar geboortedorp in Roemenië naar Sicilië om daar in een tomatenkwekerij te werken. Ze komen terecht op een afgelegen plantage. Terwijl Alina moeizaam een leven opbouwt voor haar en haar zoon, ontmoet Lucian twee jongens van zijn leeftijd: Paolo en Anwar. Gedurende het jaar waarin ze bevriend zijn, vechten de drie jongens met elkaar, voor elkaar en tegen de wereld. Tot die hen inhaalt.

Oogst is een verhaal over veerkracht en over de kracht en kwetsbaarheid van de band tussen een moeder en een zoon tegen de achtergrond van de strijd om een waardig bestaan aan de onderkant van de economische werkelijkheid. Een ode aan de sterkte en breekbaarheid van een jongensvriendschap op de rand van de adolescentie.

Sien Volders (1983) debuteerde in 2017 met de roman Noord (Hollands Diep). Deze opgemerkte roman werd genomineerd voor drie debuutprijzen en de LangZullenWeLezen-trofee. In 2019 verscheen naar aanleiding van het kortverhalenfestival KORT.2019 de bundel Bij ons. Drie verhalen over afscheid, afstand en achterklap (Academia Press), als Karakter in opdracht van Studium Generale en TAZ.


Recensie: Indrukwekkend in zijn eenvoud *****

Door Marvin Olbrechts

In Vlaanderen is het voornamelijk Lieven Scheire, de man van Sien Volders (1983), die met alle aandacht aan de haal gaat. Sinds 2017 probeert Volders daar iets aan te doen. Ze debuteerde overtuigend met Noord. De kranten vonden het een driesterrenboek, maar de lezers staken in groten getale de middelvinger op naar de recensenten ervan en beloonden het boek met een gemiddelde van vier komma nog wat, lazen het de Hebban 1000 in en stemden het tot op de shortlist van de Hebban Debuutprijs. Na drie jaar is het langverwachte vervolg er. In het al even kortgetitelde Oogst wordt de lezer een inkijk geboden in het leven van Roemeense seizoensarbeiders op Sicilië.

Sinds de toetreding tot de EU hebben bepaalde groepen Roemenen het moeilijk. Ook voor Alina en haar ouders is dat het geval. Ze baatten een goed draaiende kruidenierszaak uit, maar toen de grenzen opengingen, stroomde de concurrentie binnen in de vorm van supermarkten, en al snel wist de familie niet meer van welk hout pijlen te maken. Alina’s achterneef lijkt het wel nog goed te hebben. Hij gaat jaarlijks een aantal maanden op Sicilië werken als seizoensarbeider en Alina besluit dat ook te doen. Haar zoon Lucian kan mee en zal op het eiland naar school gaan. Hij sluit vrij snel vriendschap met twee andere jongens, maar voor Alina ligt het anders. Uitbuiting en racisme worden de kern van haar bestaan.

Er is een getalenteerd observator nodig om al deze finesses op te merken en een getalenteerd schrijver om ze vervolgens ook even sprekend op papier te krijgen.

Het klinkt alsof dit een donker boek is, maar dat valt in werkelijkheid erg mee. Het is waar dat de roman geen al te vrolijk beeld schept van de omstandigheden waaronder de seizoensarbeiders moeten werken. Alina krijgt zelden positief nieuws te horen en haar pad ligt vol obstakels, maar ze is veerkrachtig en ziet tegenslagen met opgeheven hoofd tegemoet. Ze weet van aanpakken en navigeert, zij het niet altijd moeiteloos, tussen alle moeilijke momenten door en put vreugde uit de kleine dingen des levens. Haar zoon Lucian, die jong is en flexibel, handhaaft zich ogenschijnlijk beter, maar heeft uiteindelijk meer moeite met de gang van zaken.

Volders heeft zich de details die dit verhaal realisme geven, mooi eigen gemaakt. Ze beschrijft de situatie in Roemenië even vanzelfsprekend als de gang van zaken op Sicilië, met details die je van een lokale bewoner verwacht, maar niet van een buitenstaander. Ze luistert het verhaal op met typische gebruiken, met folklore, lokale muziek, maar ook met stukjes taal uit het Roemeens en Siciliaans bijvoorbeeld. Ook de spanningen tussen de lokale bevolking en de seizoensarbeiders komen knap uit de verf. Er is een getalenteerd observator nodig om al deze finesses op te merken en een getalenteerd schrijver om ze vervolgens ook even sprekend op papier te krijgen.

‘Links en rechts op de hellingen naast de weg staan grote cactussen. Aan de linkerkant die grote platte schijven die je hier overal ziet, met bovenaan vruchten die op pomponnetjes lijken. Mickey Mouseplanten, noemt Lucian ze in gedachten. Aan de rechterkant staan agaves. Metershoog, met brede, grijsgroene bladeren die als gekartelde tongen naar buiten plooien aan de punt. Massief hangen ze over de hoge kant van de weg heen. Slangentongen.’

De auteur spreidt een warm taalgevoel tentoon en vat met gepaste woorden emoties die bij een personage passen. Geen overmatige vreugde als zoiets niet in het karakter van een persoon zit, net zomin als overdreven boosheid of verdriet, noch assertiviteit als iemands culturele achtergrond dat onwaarschijnlijk maakt. Ook de omgeving wordt rijk, gedetailleerd en beeldend beschreven, vaak met rake bewoordingen die ellenlange beschrijvingen overbodig maken. Dit is een gave waarmee Volders ook in Noord al uitpakte en het blijft mooi om te lezen. Maar laat je door die schoonheid niet in de luren leggen. De harde realiteit waarover ze schrijft komt wel degelijk stevig binnen. Dit is op alle vlakken een krachtig boek, indrukwekkend in zijn eenvoud.

Meer jongensvriendschappen

Marvin Olbrechts is man, echtgenoot, vader, leesveelvraat. Leest alles wat los en vast zit en leest altijd en overal. Hij is Hebbanrecensent voor de genres sciencefiction en fantasy, literatuur en thriller.

profiel

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: op alle vlakken een krachtig boek

 

Gerelateerd

Over

Sien Volders

Sien Volders

Sien Volders (1983) debuteerde in 2017 met de roman ‘Noord’ (Hollands Diep)....