Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijf een speculatief verhaal voor de Harland Awards 2022-schrijfwedstrijd

door Hebban Crew 13 reacties
De grootste Nederlandstalige schrijfwedstrijd voor fantasy, sciencefiction, horror en aanverwante speculatieve genres gaat in het najaar weer van start. In oktober kun je één of zelfs twee verhalen insturen om mee te dingen naar de prestigieuze Harland Awards. De deadline is dit jaar op zondag 2 oktober, dus je hebt nog zo'n vier maanden om te schrijven (als je niet al begonnen was).

Al sinds 1976 wordt de Harland Awards – onder verschillende namen, zoals de King Kong Award, de Millenniumprijs en de Paul Harland Prijs – georganiseerd. De schrijfwedstrijd richt zich op korte verhalen (tot 7.500 woorden) in de speculatieve genres, zoals fantasy, sciencefiction, horror, magisch realisme en alles wat daar tussen, onder, achter en omheen ligt. Sinds 2020 verzorgt de Hebban Crew de organisatie namens de Stichting Fantastisch Genre.

Voor de schrijvers

We zijn benieuwd naar jouw fantastische verhaal!

De Harland Awards-schrijfwedstrijd is een uitdaging voor zowel nieuwe auteurs, ervaren schrijvers die eens een ander genre willen proberen én voor de veteranen van het fantastische genre. We hopen op veel en gevarieerde inzendingen, die alle subgenres van de speculatieve fictie omvatten. Naast de hoofdcategorieën fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme kun je bijvoorbeeld denken aan climate fiction, grimdark fantasy, dystopische fictie, humoristische SF of fantasy, psychologische horror, post-cyberpunk, weird fiction, historische fantasy, alternatieve historie, (post) apocalyptische fictie, steampunk of urban fantasy. Maar ook als je niet weet in welk subgenre jouw fantastische verhaal valt, ben je van harte welkom om mee te doen. De enige beperkingen zijn jouw fantasie en schrijfvaardigheid.

Zorg er voor dat je als auteur een goed beeld hebt van wat al bestaat, welke clichés en valkuilen je moet vermijden en schrijf dan je allerbeste verhaal. Of twee. Het is toegestaan om samen met anderen je verhaal te schrijven. De Harland Awards is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor alle deelnemers, een geldprijs en eeuwige roem voor de winnaar. Als bonus worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd en worden de winnende auteurs in een artikel gepromoot richting zo'n kwart miljoen Hebban-leden.

Inzenden kan vanaf 16 september tot en met zondag 2 oktober. Alle details en de werkwijze worden in het inzendartikel definitief vastgelegd. Dan is er ook meer bekend over een eventuele 'live' uitreiking.

Voor de lezers

Drie gratis epubs

Inmiddels staan er al drie gratis epubs op Hebban: de speciale uitgave met zeven winnende verhalen van voorgaande edities én de ebooks met de vijf topverhalen van de schrijfwedstrijden van 2020 en 2021. Je kunt ze hier downloaden om een idee te krijgen wat Nederlandstalige speculatieve fictie zoal vermag.

Download zeven winnende Harland Awards verhalen

Download Harland Awards 2021

Download Harland Awards 2020

Het ebook met de vijf fantastische, speculatieve verhalen van de winnaar en shortlist van deze editie volgt na de uitslag in februari/maart 2023.

De jurering

We zoeken jou!

De jurering gaat ook deze editie weer volgens de methode die op Hebban standaard gebruikt wordt voor schrijfwedstrijden en verschillende boekenprijzen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het fantastische genre, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Wil je ook voorselecteur worden? Geef je dan op via het inschrijfformulier onderaan dit artikel. De voorselecteurs van de vorige edities worden van harte uitgenodigd om ook dit jaar mee te helpen aan de voorselectie. De voorselectie zal plaatsvinden in oktober en november (ongeveer vijf à zes weken leestijd voor 15 tot 25 korte verhalen). Tip: laat in je Hebbanprofiel goed zien wat je las, leest en wil lezen, zodat we goed kunnen zien welke leeservaring jij hebt binnen deze genres.

De hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de eindjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert. De eindjury zal bestaan uit experts en bekende namen uit het fantastische genre en wordt eind augustus bekendgemaakt.

Je kon je aanmelden tot 1 oktober 2022, inmiddels is de voorselectie compleet en is aanmelden niet meer mogelijk.

Lees op de volgende bladzijde de voorwaarden van de Harland Awards 2022.Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijf een speculatief verhaal voor de Harland Awards 2022-schrijfwedstrijd