Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Tien vragen aan Kluun

door Hebban Crew 2 reacties
In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Welk boek ligt er op hun nachtkastje, wat hadden ze zelf willen schrijven en lazen zij de verplichte boekenlijst écht zelf? Vandaag de ontboezemingen van schrijver Kluun.

Stijn is terug, achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in het verzorgingshuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij het 21 Diner van zijn dochter Luna organiseren. Waarom is zijn liefdesleven zo’n puinhoop? Het is tijd om in de spiegel te kijken.

In een ontroerende en hilarische zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Brabant en belandt via een therapeutische week in een estate in Ierland uiteindelijk bij zichzelf. Terwijl zijn moeder vervaagt, krabbelt Stijn op.

 

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Heel klef, maar het is niet anders: De Geluksroute van Anne de Jong. Anne de Jong zelf ligt ernaast. We hebben onze relatie aan het boek te danken. Anne is psycholoog en heeft een eigen coachingsbedrijf. Ik heb bij haar een opleiding gevolgd. Anne kwam anderhalf jaar geleden bij me voor wat tips over de marketing rond haar boek. Ze is nooit meer weggegaan. De Geluksroute is de Google Maps voor gedoe, met vrienden, exen, buren, collega’s, kinderen en partners. De 5 stappen zitten in mijn hoofd. Ook wij hebben wel eens gedoe, maar nooit meer gezeik.

vraag-2

Welk boek is jouw ultieme guilty pleasure?

Alle boeken van Michel van Egmond. Topshow, Kieft, Gijp. Beginnen met lezen is uitlezen. Van Egmond voedt mijn voyeurisme, en doet dat dusdanig stilistisch en humoristisch dat ik er graag mee te koop loop.

vraag-3

Welk boek maakte de hoge verwachtingen niet waar?

The Catcher in the Rye. Misschien mooi voor romantische vrijheidsmaagden in de jaren vijftig en zestig, maar het deed mij niets.

vraag-4

Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?

Vrij naar wat Harry Mulisch zei: ik huil niet om boeken, ik maak mensen aan het huilen met mijn boeken. Nee, flauwekul natuurlijk. Adriaan Kuijper. Hij is een reclamemaker (nee, niet meteen doorscrollen!), van o.a. Pietertje, bommetje, en alle Jumbo-reclames met Frank Lammers. Kuijper schreef een boek over zijn oom, Anno. Een man die veel wilde en uiteindelijk met lege handen overblijft. Kuijper is een meesterverteller. Ik heb moeten slikken.

vraag-5

Welk boek had je zelf wel willen schrijven?

Alle boeken van Tommy Wieringa. Zijn stijl inspireert me mateloos. Had ik maar één hand die kon schrijven als hij.

vraag-6

Wat is het mooiste compliment dat je ooit over jouw werk kreeg?

'Als ik jouw boeken lees, is het net alsof ik met je aan de bar zit, en je me een verhaal vertelt.'

vraag-7

Las jij de verplichte 'boeken op de lijst' echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen.

Ik heb genoten van Woutertje Pieterse van Multatuli, Kaas van Elsschot, Titaantjes van Nescio. En, je gelooft het niet, van Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan... Maar zoals jullie weten ben ik tegen literatuurlijsten. Laat jeugd van 17 jaar in hemelsnaam gevrijwaard blijven van het idee dat lezen een verplicht nummer is.

vraag-8

Lees jij meerdere boeken tegelijkertijd, of houd je het bij een boek per keer?

Ik lees een heleboel boeken niet uit. Vaak stop ik al na enkele tientallen bladzijden. Als ik er niet inkom, lees ik niet door. Literatuur is geen wortelkanaalbehandeling. Soms stop ik op de helft of op driekwart. Als ik denk: ik snap het concept nu wel.

vraag-9

Je móet kiezen: een novelle van 88 pagina's of een kloeke roman van 700+ pagina’s schrijven. Wat wordt het en waarom?

Novelle. Ik heb weer even mijn buik vol van het helse eerste jaar van het schrijven van een roman. Pas na de eerste of tweede versie krijg ik er lol in en groeit mijn zelfvertrouwen evenredig aan het boek. Ik ga mezelf nu weer eens speelkwartier gunnen. Een heel leuk boek, geen roman. Ook geen novelle. En dan 700+ pagina’s. Zelfs van de twee zeer geprezen stoeptegels van Buwalda en Pfeijffer, beiden zeer gewaardeerd, vraag ik me af welk percentage van de kopers ze echt heeft uitgelezen. Ik daag u uit, doe eens een poll in uw omgeving.

vraag-10

Wanneer heb je jouw schrijversdroom bereikt?

Als ik het Boekenweekgeschenk mag schrijven. Het hoogst haalbare voor een schrijver. Ik heb geduld. Kees van Kooten was 72.

In 2020 verschenen bij uitgeverij Lebowski.

Familieopstelling van Kluun

Achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen, blijkt ook de zoveelste nieuwe liefde van Stijn van Diepen niet de ware te zijn. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de verjaardag van zijn dochter Luna, die eenentwintig wordt, organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn (liefdes)leven zo'n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken.

In een hilarische en ontroerende zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Noord-Brabant, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis en belandt uiteindelijk op het Ierse platteland in een ultieme poging antwoorden te vinden op zijn vragen. Zal hij op zijn vijfenvijftigste zichzelf weten te vinden? En belangrijker nog: de liefde?

Kluun (1964) is schrijver van onder andere de bestsellers Komt een vrouw bij de dokter, De weduwnaar, Haantjes en DJ. Hij verkocht in Nederland al meer dan tweeënhalf miljoen boeken, zijn werk wordt in vijfentwintig talen uitgegeven. Deze maand verscheen zijn nieuwste boek Familieopstelling.

Auteursfoto © Yvette Kulkens Photography

 



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Kluun

 

Gerelateerd

Over

Kluun

Kluun

Kluun (Raymond van de Klundert, 1964) was jarenlang als strateeg werkzaam in de ...