Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Uitreiking Hebban Thriller Debuutprijs 2015

door Sander (Hebban Crew) 3 reacties
Vanmiddag rond de klok van vijf weten we welk thrillerdebuut door de lezersjury van Hebban is verkozen tot winnaar van de Hebban Thriller Debuutprijs 2015. De jury beoordeelde een longlist van 26 thrillers van debutanten in het genre. Wat weten we tot dusver?

De jury selecteerde vijf thrillers. Een geschreven door een man (René van Rijckevorsel), een door een duo (Eva Monté) en drie kwamen uit de koker vrouwelijke auteurs (Chantal van Mierlo, Ilse Ruijters en Bianca Nederlof). De zesde nominatie kwam tot stand door de stem van het publiek. Het resulteerde in de tweede genomineerde man, Arjan Hoks.

Twee auteurs op de wonnen die jaar al een prijs. Van Rijckevorsel won de Schaduwprijs, de debuutprijs van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteur.

 

Shortlist Hebban Thriller Debuutprijs 2015


De nummers van Chantal van Mierlo (Anthos, 2015)

Ze heeft vier jaar gewerkt aan haar thrillerdebuut De nummersCentraal in het boek van Chantal Van Mierlo staat de vraag: wat als de Europese Unie niet het beste met ons voor lijkt te hebben? Hoofdpersoon in De nummers is Sara. Wanneer zij 's nachts uit een autowrak wordt bevrijd, realiseert ze zich niet meteen dat haar redder daarbij vreemde keuzes maakt. In plaats van haar bij een ziekenhuis af te zetten, neemt de zwijgzame Chris haar mee naar zijn schuilplaats diep in de Belgische Ardennen. Hij verzorgt haar wonden, maar haar houdt haar tegelijkertijd op afstand. Sara zit vol vragen. Waarom verschanst hij zich in de bossen? Is hij op de vlucht? Klopt het dat er andere mensen zijn die ze niet mag zien? Weer thuis in Utrecht heeft ze er moeite mee haar leven op te pakken. Al snel wordt duidelijk dat haar verblijf in de Ardennen nog een nasleep krijgt. Ze wordt geschaduwd.

 

Te koop van Eva Monte (Crime Compagnie, 2015)

Achter de auteursnaam Eva Monté gaan Alexandra en Victoria Nagelkerke schuil. De zussen debuteerden als schrijversduo met Te koop, een thriller over de penibele huizenmarkt, die nu succesvolle pogingen doet om uit het diepste dal te klimmen. Het verhaal speelt zich af in het recente verleden: 2013, als Nederland nog diep zucht onder de crisis. Er is nauwelijks enige beweging op de woningmarkt. Maar er gloort hoop.... Makelaar Richard Hoek, getrouwd met Marlinde, hanteert onorthodoxe methodes om de huizen van zijn wanhopige en radeloze klanten toch te kunnen slijten. Hoek laat echter een spoor van vernieling na. En daar komt zijn eega pas achter, als het al te laat is. 

 

Ongrijpbaar van Bianca Nederlof (LetterRijn, 2014)

Ten tijde van de verschijning was Ongrijpbaar van Bianca Nederlof al uiterst actueel en dat is het eigenlijk nog steeds. Gouda leefde vorig jaar met spanning toe naar de landelijke intocht van Sinterklaas. Debutant Nederlof grijpt de commotie rond Zwarte Piet dankbaar aan om haar eigen spannende verhaal te vertellen. In haar boek gaat het bij de intocht van de goedheiligman flink mis: er verdwijnt een kind. Het is de driejarige Nick, zoontje van Silvia de Groot en haar man David. Het zat haar al helemaal niet lekker, maar Silvia liet zich toch overhalen om samen met Nick en schoonzus Maura, naar de intocht te gaan. Had ze nou maar naar haar knagende onderbuik gevoel geluisterd… Silvia is in alle staten en wordt gek van ongerustheid. Terwijl het politie de zaak onderzoekt, gaat ze ook zelf op zoek. Ze is vastberaden om haar zoon terug te vinden, wat ze daar ook voor moet doen. De zoektocht naar Nick voert haar terug naar haar verleden. Een verleden dat ze voorgoed achter zich had willen laten.

 

Tunis van René van Rijckevorsel (Tomas Ross Crime/Cargo, 2014)

Op 27 februari 1991 werd de Nederlandse diplomaat Robert Jan Akkerman voor de deur van zijn Tunesische villa vermoord. Die moord vormde de basis van het thrillerdebuut Tunis van Elsevier-journalist René van Rijckevorsel (1961). 

In Tunis schrijft Van Rijckevorsel over de journaliste Fiona Duijnwyck, die begin jaren negentig als diplomaat in Tunis gestationeerd was. Op de laatste dag van de Golfoorlog wordt daar de 40-jarige topdiplomaat Jan Willem Bouman doodgeschoten. Ruim twintig jaar na de moord krijgt Duijnwyck een telefoontje van de Tunesische oud-minister Abdallah Ben Yaya met een tip over de moord. Hij belt niet vanuit Tunesië, maar vanuit een uitzetcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Wanneer Duijnwyck hem bezoekt, wordt Ben Yaya vermoord en zij beschoten. Ze besluit terug te gaan naar Tunesië om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

 

De onderkant van sneeuw van Ilse Ruijters (The House of Books, 2014)

Zakenvrouw van het Jaar Ilse Ruijters heeft twee jaar gewerkt aan De onderkant van sneeuw. 'Een enorm intensieve periode waarin ik echt samenleefde met mijn personages', vertelt ze in een interview. 'Terwijl mijn vriendinnen naar feestjes gingen, zat ik achter mijn laptop. Op een gegeven moment zat ik zo in mijn boek dat ik er psychisch last van kreeg. Ik ging dingen zien die er niet waren en werd paranoïde. Mijn beste vriend heeft toen aan de bel getrokken. Eng en zwaar natuurlijk, maar tegelijkertijd verslavend lekker. Je bent namelijk even jezelf niet meer.' 

Ruijters' debuut, de psychologische thriller De onderkant van sneeuw, verscheen in september 2014 bij The House of Books. De thriller vertelt het verhaal van Irene die ruim een jaar geleden de vierjarige Maja doodreed. Irene dreigt kopje onder te gaan in een immens schuldcomplex en lijkt zichzelf gek te maken; of doet iemand anders dat?

 

De verloren dochters van Arjan Hoks (The House of Books, 2014)

Arjan Hoks is de zesde en laatste genomineerde voor de Hebban Thriller Debuutprijs 2015 en heeft zijn plek op de shortlist te danken aan de publiekstemDe verloren dochters kreeg meer dan de helft van de bijna 400 stemmen. Het debuut van Hoks heeft een niet bepaald standaard detectiveduo in de hoofdrol dat zich beweegt in de binnenstad en het havengebied van Rotterdam. De lezer maakt kennis met een interessant speurdersduo Walter van Schierik (voormalig rechercheur) en Gemma Beaudette (voormalig prostituee). 

Als er op een dag een radeloze vader zich bij het duo aankondigt, besluiten Walter en Gemma hem te helpen om zijn dochter Valerie terug te vinden. Het lijkt een doorsneezaak, waarbij een standaard voldoende lijkt te zijn. Maar wanneer er dreigementen volgen, die soms gepaard gaan met geweld, is het voor Walter en Gemma duidelijk dat deze zaak een goede einde moet kennen.

 

Geschiedenis Debuutprijs

Arjen Lubach (IV, 2013) en Bronja Hoffschlag (De dode kamer, 2014) zijn de eerste twee winnaars van Hebban Crimezone Debuutprijs, de in 2013 opgerichte lezersjuryprijs voor het thrillergenre. Inmiddels is de prijs omgedoopt tot Hebban Thriller Debuutprijs. 

De Hebban Thriller Debuutprijs is een lezersjuryprijs en wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De jury bestaat, evenals de voorgaande edities, uit de Crimezone Club van 10, waarin tien enthousiaste thrillerfans en ambassadeurs van het genre zitting hebben. De tienkoppige jury wordt aangevuld met een jaarlijks wisselende juryvoorzitter. Dit jaar is Hebbanredacteur Peter Kuijt voorzitter van de jury. Eerdere voorzitters waren hoofdredacteur Sander Verheijen (2013) en Bol.com-redacteur Janneke Siebelink (2014). 

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Nederlands Thrillerfestival in het Stadstheater te Zoetermeer, vanaf 16:45 uur.

 

  Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1057 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Uitreiking Hebban Thriller Debuutprijs 2015

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken