Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van oktober (2018)

door Daphne van Rijssel (crew) 10 reacties
Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen (of net verschenen) debuten én kun je alvast een fragment lezen. Dit zijn de veelbelovende Nederlandstalige debuten van oktober. Maak kennis en lees!

De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps 

Tim Kamps ken je misschien van het cabarettrio Rooyackers, Kamps & Kamps, of van Wie is de Mol?, De Slimste Mens of Missie Aarde. Maar wist je dat hij ook kan schrijven? Kamps groeide op in de jaren tachtig en bracht een groot deel van zijn jeugd door in een woongroep. Deze ervaring gebruikte hij voor zijn debuutroman De verschrikkelijke jaren tachtig.

Een naamloze ik-verteller woont samen met zijn moeder, drie andere vrouwen, wat kinderen en goeroe bert in een woongroep, het restant van een communistische commune. De kinderen worden min of meer aan hun lot overgelaten, terwijl de volwassenen veel met elkaar praten (het liefst naakt - 'Als je naakt bent, heb je geen schild,' zegt Bert). Wanneer de Kinderbescherming dreigt in te grijpen en er paniek ontstaat onder de volwassenen, bedenkt de verteller een plan om samen met Donnie weg te lopen. Naar België moeten ze, want daar is de mayo beter. 

'Hoewel Kamps het dagelijks leven in de commune op hilarische wijze beschrijft, begint het toch al snel te knagen bij de lezer: klopt het eigenlijk allemaal wel? Horen die kinderen in zulke (al te volwassen) situaties te verkeren? Dat gevoel knijpt je langzaam de adem af, tot de verteller de laatste verrassende woorden spreekt,' aldus Jasper Henderson van Uitgeverij Lebowski. 

De verschrikkelijke jaren tachtig ligt vanaf 5 oktober in de boekhandel.

Lees hier een fragment

Vlinder van Merel van der Lande

'Een eerlijk relaas over de schaduwkanten van de mens', schrijft Uitgeverij Palmslag in de najaarsbrochure over de debuutroman van Merel van der Lande. Met Vlinder vertelt de schrijfster, coach en fotografe een persoonlijk, waargebeurd en intiem verhaal over een zoektocht naar vrijheid en verbondenheid. 

'Het was mijn droom om ooit een roman te schrijven. Lange tijd wist ik alleen niet waar die over moest gaan. Reizen is mijn grote liefde, en ik doe niets liever dan reisreportages schrijven en fotograferen. Maar wat ik nooit had kunnen vermoeden, was dat mijn allereerste roman een wel heel bijzonder reisverhaal zou worden.'


De 31-jarige Vlinder lijkt het helemaal voor elkaar te hebben: een fijn huis, een prima carrière en een leuke vent met wie ze een gezin wil stichten. Maar is ze gelukkig? Nee. Integendeel. Ze staat op het punt om voor de tweede keer in haar leven in een depressie te raken. In plaats van medicijnen te slikken, zet ze na acht jaar een punt achter haar relatie om op zoek te gaan naar de giftige angel, de werkelijke oorzaak van haar gevoelens van diepe eenzaamheid, angst en depressie. 
Vlinder daalt - geholpen door de foto's die ze maakt en de liefdesrelaties die ze heeft - af naar de bodem van haar bestaan. Wat ze daar ontdekt, geeft haar leven een onverwachte nieuwe wending. 

Vlinder verschijnt op 6 oktober bij Uitgeverij Palmslag

Lees hier een fragment

Lam van Hannelore Bedert

Hannelore Bedert was bijna vergeten dat ze naast muzikante ook schrijfster is. Maar haar liefde voor taal leidde haar er begin 2017 toch toe de muziek even aan de kant te schuiven. Bedert sloot zich af van de buitenwereld, begon met schrijven en kwam naar buiten met haar debuutroman in haar handen.

Lam vertelt het verhaal van Lucia. Ze is zes als haar moeder een winkel binnenstapt en niet meer naar buiten komt. Niemand weet waar ze heen is, niemand beantwoordt welke vraag dan ook. De verdwijning zorgt voor een oorverdovende stilte in huis en de afwezigheid van Lucia's moeder trekt een donkere  streep door zowel haar leven als dat van haar vader. De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw uiteindelijk het dorp uit.

Ruim tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Maar dan krijgt ze een telefoontje: het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis. Daar komt ze terecht in haar vaders best bewaarde geheim.

Lam is vanaf 9 oktober verkrijgbaar.

Lees hier een fragment

Geef mijn vader van Ineke Holzhaus

Ineke Holzhaus werkte als actrice en dramaturg, en schreef meerdere poëziebundels die lovend zijn ontvangen. Haar werk werd vertaald naar het Duits, Engels, Italiaans en Afrikaans en in 2015 ontving ze de Hofvijver Poëzieprijs. Deze maand debuteert Holzhaus ook als romancier, met een verhaal over liefde en vriendschap, ouders en kinderen. Geef mijn vader schetst de levens van drie zoekende personages in de vrije jaren zeventig, waarin de veiligheid van het geloof die eerdere generaties houvast bood definitief lijkt te zijn verdwenen:

Amsterdam, zomer 1972

Na een mislukte zelfmoordpoging kan Franny niet zelf praten, maar ze hoort de mensen aan haar bed wel spreken. 


Paul heeft een slechte relatie met zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in Duitsland tewerkgesteld werd. Na diens plotselinge overlijden reist hij naar Göttingen, waar hij meer te weten komt over wat zijn vader heeft doorgemaakt.

Mariëlle besluit haar studie te beëindigen. Ze heeft het katholieke geloof afgezworen en probeert zingeving te vinden in fotografie en spiritualiteit. Ze heeft de ene minnaar na de andere, maar kan haar oude liefde Paul niet vergeten. 

'Over wat zingeving nog voorstelt als de gestaalde kaders  van het geloof zijn verdwenen, en over hoe ontwrichtend een onverwerkt oorlogstrauma van een vader is voor zijn zoon. Geef mijn vader heeft mij diep getroffen,' aldus uitgever Laurens Ubbink.


Geef mijn vader
verschijnt 11 oktober bij Ambo|Anthos.

 
Lees hier een fragment

Eclips van Suzan Hilhorst

Hoe kan de keuze van één persoon de toekomst van meerdere levens ingrijpend veranderen? Daarover gaat Eclips van Suzan Hilhorst. Hoewel dit haar eerste roman is, maakte Hilhorst vorig jaar al diepe indruk met haar autobiografische verhaal Sara en Liv, waarin ze schrijft over de ziekte en het overlijden van haar twee dochtertjes vlak na de geboorte.

Eclips belooft een heel ander verhaal te zijn, een verhaal over familiebanden en ontwrichtende geheimen uit het verleden. Een roman over lotsbestemming, toeval en vrije wil. 

Twee mensen houden het hoofd boven water in een wereld vol oneindige mogelijkheden. Terwijl Martijn worstelt met de dementie van zijn vader en een groot familiegeheim, wil Sofie antwoorden van een oma die ze nooit gekend heeft. Los van elkaar ontrafelen ze een geschiedenis die ze steeds dichter bij elkaar brengt. Tot het moment dat een ontmoeting onvermijdelijk is geworden. 

Eclips is vanaf 12 oktober verkrijgbaar.




Lees hier een fragment

Persona van Soraya Vink

Natuurlijk mag het thrillerdebuut van onze eigen Soraya Vink niet in deze lijst met veelbelovende debuten ontbreken. Vol verwachting kijken we als redactie samen met vele thrillerlezers uit naar Persona, Vinks realistische narcothriller over een broer en een zus. Hij is een criminieel, zij rechercheur. Is de familieband sterker dan de wet? 

Rechercheur Elvira Selas is na een mislukte actie gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen. Na een jaar van de radar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze als laatste kans aan de slag kan op de afdeling Zware Criminaliteit. Haar eerste zaak is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart gevonden met een Latijnse tekst erop. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar?

Wat het politiekorps niet weet, is dat Elvira's undercovertijd bij een berucht drugskartel nog niet voorbij is. Ze vermoedt namelijk dat haar verdwenen broer nog steeds banden met deze bende onderhoudt en is vastberaden hem te vinden. Daarom moet ze terug. Terug naar een verleden waar ze het liefst ver vandaan was gebleven. 

Waar ligt Elvira's loyaliteit? Bij haar familie of bij de wet? En in hoeverre kan je de wet naar je eigen hand zetten?

Persona is gebaseerd op de strijd in de onderwereld en een zwarte bladzijde uit de Spaanse geschiedenis en ligt vanaf 23 oktober in de boekhandel.  

Benieuwd naar Soraya's thrillerdebuut? Op 16 oktober lees je op Hebban een exclusieve Sneak Preview van Persona!



Naar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van oktober (2018)

 

Gerelateerd

Over

Tim Kamps

Tim Kamps

Tim Kamps (1977) was jarenlang deel van het cabarettrio Rooyackers, Kamps & ...

Merel van der Lande

Merel van der Lande

Dat auteur Merel van der Lande (1980) een brede interesse heeft, blijkt wel uit ...

Hannelore Bedert

Hannelore Bedert

Hannelore Bedert (1984) is een Vlaamse singer-songwriter met vier gelauwerde alb...

Ineke Holzhaus

Ineke Holzhaus

Ineke Holzhaus (1951) was actrice bij onder meer De Nieuwe Komedie in Den Haag e...

Suzan Hilhorst

Suzan Hilhorst

Suzan Hilhorst debuteerde in 2017 met Sara en Liv, een autobiografisch verh...

Soraya Vink

Soraya Vink

Soraya Vink (1992) was redacteur en thrillerexpert bij Hebban, was als hoofdreda...

Overig