Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Vink je Challenge Categorie af: 15 Nederlandstalige klassiekers (van kort naar lang)

door Hebban Crew 52 reacties
Er bestaat een mythe dat klassiekers alleen maar dikke pillen zijn waar absoluut geen doorkomen aan is. We kunnen je vertellen: dat is niet het geval. In dit artikel tippen we je Nederlandse en Vlaamse klassiekers waarmee je je Reading Challenge Categorie kunt afvinken. En zoals altijd hebben we voor ieder wat wils, van kort tot dik en alles daar tussenin.

Omdat wij het belangrijk vinden dat er óók klassiekers worden gelezen, hebben we er een Reading Challenge Categorie van gemaakt. En ja, sommige van deze boeken vragen iets meer concentratie, het zijn niet allemaal lekkere pageturners:  

‘Zij zocht Lot meer en meer op; hij dronk thee bij haar; zij spraken, zij spraken veel; Lot, niet verliefd van complexie, vond het waarlijk prettig met Elly te zijn, liet zich aanporren, begon een roman, bleef steken…’ Uit: Van Oude Mensen, de Dingen die Voorbijgaan – Louis Couperus  

Niet helemaal zoals we anno 2020 nog praten. Maar juist deze romans zeggen veel over onze taal en geschiedenis. En veel klassiekers hebben humor en thema’s die ook nu nog heel herkenbaar en relevant zijn.  

Disclaimer: ieders leestempo is anders, daarom hebben we het bij het aantal bladzijden gehouden. Ook dat is soms lastig te zeggen, want veel van de Nederlandstalige klassiekers zijn al vele malen uitgegeven, in alle vormen en maten. We hebben geprobeerd een kloppend gemiddelde te nemen, het kan dus zijn dat jouw exemplaar daar iets van afwijkt.

Klein maar fijn - ongeveer 100 pagina's

Al deze boeken zijn rond de honderd pagina’s. Alleen Nescio’s novellen zijn (per stuk) iets korter met ongeveer vijftig pagina’s. Je kunt er uiteraard voor kiezen om daar meerdere van te lezen. Het gouden ei is favoriet op Hebban (en op veel middelbare scholen), maar ook Oeroeg en Het bittere kruid zijn korte, maar mooie boeken. En ook het epos Van den vos Reynaerde (tegenwoordig Reinaert de Vos) heeft weinig pagina’s, maar is erg vermakelijk om te lezen. En dan te bedenken dat dit verhaal al in de 13e eeuw werd geschreven…

 

Gewoon gemiddeld - 100 tot 400 pagina's

Niet iedereen houdt van dunne boeken en gelukkig zijn er ook flink wat ‘gemiddelde’ Nederlandstalige klassiekers (sterker nog, de meeste passen in deze categorie). We hebben er een paar voor je uitgekozen. Hersenschimmen, bijvoorbeeld, het boek van Bernlef dat gaat over dementie. Uit 1984 maar nog steeds heel actueel, want helaas hebben we hier nog steeds mee te maken. Ook De avonden en Nooit meer slapen kunnen natuurlijk niet ontbreken als twee van De Grote Drie. En het succesvolle, luchtigere Het leven is vurrukkulluk en het rebelse Ik, Jan Cremer dat bij publicatie in 1964 zelfs een relletje veroorzaakte hebben hun klassieke status wel bewezen.

 

Een echte uitdaging - meer dan 400 pagina's

De Nederlandstalige literatuur kent gelukkig ook genoeg uitdaging in de vorm van dikkerds. Deze vijf boeken tippen we aan degene die wel even zoet wil zijn met z’n boek. En ook hier zit nogal verschil in, want Publieke werken is van deze boeken het dunst met een kleine 500 pagina’s, terwijl De ontdekking van de hemel al richting de 1000 gaat (voor het geval je bij het vorige blok de derde van De Grote Drie miste: hij is hier!). Daartussenin vallen Eline Vere, Couperus’ debuut en meest gelezen roman, Woutertje Pieterse over een fijngevoelige jongen en Het verdriet van België, de complexe maar meeslepende roman van Hugo Claus.

 

Welke Nederlandstalige klassieker lees jij voor de Reading Challenge?




Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vink je Challenge Categorie af: 15 Nederlandstalige klassiekers (van kort naar lang)

 

Gerelateerd

Overig

Een Nederlandse of Vlaamse klassieker

op 15 november 2019 door Hebban Crew 15 boeken 10 volgers 22 reacties 1 like