Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

We gaan naar Mars!

door Martijn (Hebban Crew) 11 reacties
Deze week maakte NASA bekend dat ze nieuwe astronauten nodig hebben. En niet vanwege de vergrijzing, maar om het volgende ruimtedoel te halen: mensen op Mars in 2030! De rode planeet staat de laatste maanden voortdurend in de belangstelling, dus hoog tijd voor een boekenlijst met Mars in de hoofdrol.

Het is doorgaans steenkoud op Mars en toch is onze planetaire buurman hot! Niet alleen is er tóch water ontdekt, er zijn meerdere private projecten gestart die mensen naar Mars willen sturen (Mars One, Space X) en nu commiteert ook ruimtereus NASA zich aan de oversteek. Gaan we dan toch een multiplanetaire beschaving worden?

Over Mars wordt al heel lang gespeculeerd, in feitelijke verhandelingen, maar zeker ook in fictie (en dan speciaal sciencefiction). Van volkomen achterhaalde hoorspelen, boeken en films over Marsmannetjes, tot wetenschappelijk accurate beschrijvingen van kolonisatiescenarios die wellicht als draaiboek voor de echte missies kunnen dienen.

Echte klassiekers zijn natuurlijk de Barsoom-boeken van Edgar Rice Burroughs (beginnend bij Prinses van Mars, maar met vele vervolgen), waarin een Aardbewoner ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog naar Mars wordt getransporteerd. John Carter en Dejah Thoris zijn nog steeds bekende namen, ook door de film uit 2012.

Misschien de meest veelomvattende boekenserie over de kolonisatie van Mars is de Mars-serie van Kim Stanley Robinson (drie delen waarin de planeet van rood, via groen, naar blauw wordt geterraformeerd). Of dit scenario met de kennis van nu nog haalbaar is, is erg de vraag, vanwege nieuwe ontdekkingen over hoe Mars zijn atmosfeer kwijt is geraakt. Maar dat is natuurlijk altijd een groot risico van sciencefiction: de vindingen en aannames kunnen heel snel achterhaald raken, als de wetenschap een nieuwe 'giant leap for mankind' maakt. Lees daarover ook onze recente VrijdagVraag over toekomsten die inmiddels achterhaald zijn.

Philip K. Dick (Martiaanse tijdverschuiving) en Ray Bradbury (De laatste Martiaan) wijdden ook boeken aan Marsbewoners, net als Robert Heinlein, met De rode planeet en Vreemde in een vreemd land, alhoewel dat laatste dan weer op Aarde speelt, maar gaat over een nakomeling van de bemanning van een eerdere Marsreis.

Dan zijn er een heleboel sciencefictionboeken waar Mars in voorkomt als locatie of achtergrond, zoals bijvoorbeeld de Expanse boeken van James Corey. Ondanks dat de actie zich (nog) niet op de rode planeet afspeelt, is Mars één van de grootmachten van het zonnestelsel, zelfs die met de sterkste ruimtevloot. Ook in de Ontwrichting van de werkelijkheid-serie van Peter F. Hamilton komt Mars zijdelings aan bod, meer als anekdote van een mislukte terraforming. Delen van Dan Simmons Ilium/Olympos-duologie spelen op Mars, net als de onvertaalde Jean le Flambeur serie van Hannu Rajaniemi en Desolation Road/Ares Express van Ian McDonald.

Tot slot nog een recent boek dat zich helemaal op de rode planeet concentreerde: Mars van Andy Weir, die net verfilmd is als The Martian. Dit is een modern overlevingsverhaal, waar de wetenschappelijke mogelijkheden en kennis zo goed mogelijk toegepast worden. Het boek en ook de film worden erg positief gewaardeerd.

Dit is de fictie listmania over Mars, volgende week volgt de non-fictie versie!



Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

561 volgers
1059 boeken
33 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: We gaan naar Mars!

 

Gerelateerd