Renée Olsthoorn Auteur

Blogpost: Renée Olsthoorn

Als de avond valt... Een beetje nostalgie

Vanochtend bekeek ik de spot `Lijstje van korte verhalen' van de Feelgoodclub. Het deed me terugdenken aan een spannend moment in mijn leven, te weten: het moment dat ik op de verzendknop drukte om mijn allereerste in het Nederlands geschreven verhaal ter beoordeling aan te bieden. Mijn hart ging als een wilde tekeer, zonder overdrijving! Ik had echt tot het laatste moment gewacht. Ik bleef herlezen en met klamme handjes en klotsende oksels redigeren en corrigeren. Durfde ik de stap aan? Was het niet een beetje al te brutaal? Nee, besloot ik uiteindelijk, wie niet waagt, wie niet wint, kom op druk op die verzendknop... 

Wat was het geval: in 2014 deed ik in een vlaag van onbezonnenheid mee aan een door uitgeverij Harlequin uitgeschreven Bouquetschrijfwedstrijd met het korte verhaal, c.q. de novelle `Als de avond valt' als resultaat. Voorheen schreef ik uitsluitend in het Engels. Fanfictionverhalen gebaseerd op de wereldberoemde roman van Jane Austen `Pride and Prejudice'. `Als de avond valt' was niet alleen mijn eerste poging tot het schrijven van fictie in het Nederlands, maar ook van feelgood op basis van zelf verzonnen - en niet meer van `gestolen' - personages.

Het juryrapport was heel lovend, maar ik viel net buiten de prijzen, omdat men het eerder chicklit vond dan bouquet. Ik vond dat overigens een compliment. :-))

Een heel merkwaardige samenloop van omstandigheden die ik wil delen, was het feit dat Joe Cocker (een van mijn idolen), die met zijn cover van `When the Night Comes' mij tot de titel en een deel van de inhoud had geïnspireerd, kort na verschijnen van het e-boek overleed. Het gaf mij kippenvel, eerlijk gezegd. Nu zie ik het als een - weliswaar onbewust - soort van eerbetoon.

Harlequin besloot de tien beste verhalen als e-boek uit te geven, en uiteraard was ik superblij tot de gelukkigen te behoren. Het heeft me aangemoedigd de virtuele pen te blijven oppakken, en ondertussen heb ik twee feelgoodromans gepubliceerd. De Franse slag in 2017 en, recentelijk, het vervolg Josefiens Zevende Hemel. Het derde deel van de trilogie is in de maak.

Mijn beroep is die van vertaler, een mooi vak dat ik altijd met veel plezier heb beoefend. Ik heb mezelf nooit als `auteur' gezien, meer als een hobbyist die zo nu en dan wat neerkrabbelt. Dankzij Harlequin is het echter toch iets meer geworden dan dat. En als pensionada ben ik daar maar wat blij om!

En na dit korte intermezzo snel verder met... (eh, ik ben nog niet uit de titel) het derde en laatste deel van De Franse slag. 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Als de avond valt... Een beetje nostalgie

Gesponsorde boeken