Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

1969, het jaar van Jelena

Yvan is een jonge professor maar ook een romantische ziel die worstelt met de wereld, de toekomst, en zichzelf. Het boek volgt zijn lotgevallen gedurende het chaotische academiejaar 1969 - 1970 aan de gloednieuwe universiteit Limburg. Het was het jaar van de gebroken dromen toen de idealen van mei 68 stilaan weg ebden. Het boek biedt een vlijmscherp beeld van het academisch en intellectueel milieu in die tijd, dat worstelt met verloren politieke idealen en zoekt naar persoonlijk geluk. Tegelijk brengt het ook een onverwacht en spannend spionageverhaal tegen de achtergrond van de Koude Oorlog die op dat moment in alle hevigheid in de diplomatieke middens in België en Nederland wordt uitgevochten. Spilfiguur is de mysterieuze Nederlands-Russische Jelena op Yvan passioneel verliefd wordt, maar die hem meesleurt in een spel tussen KGB en CIA.
"1969 Het jaar van Jelena" ontleedt hoe de idealistische en soms wereldvreemde ideeën van '68 niet alleen gevoelige zielen, maar ook rectoren en professoren in Vlaanderen en Nederland in verwarring brachten. Het is met veel ironie geschreven door een specialist in de geschiedenis van de Koude Oorlog. Het heeft bovendien een sterk autobiografisch karakter.
Toon details

Schrijf een recensie

Is 1969, het jaar van Jelena het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Reageren op 1969, het jaar van Jelena

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.