Advertentie

Poes - hoe de kat de mens vangt

1

Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Dit rijk geïllustreerde boek zet de unieke relatie tussen mens en kat in de kijker. Katten zijn vandaag populairder dan ooit, maar waar komt die fascinatie vandaan? Welke rol speelden poezen in vroegere samenlevingen? Uit recent onderzoek blijkt dat de kat er zo’n 10.000 jaar geleden zelf voor heeft gekozen om zich aan de mens te binden. De Egyptische cultuur is de eerste die op grote schaal katten afbeeldt. Maar ook in andere religies komen katten aan bod: de profeet Mohammed had naar verluidt een speciale band met zijn kat en op Cyprus was er in de middeleeuwen een ‘kattenklooster’, waar monniken voor katten zorgden. Vanaf de twaalfde eeuw werden katten in Europa steeds meer geassocieerd met de duivel en hekserij. De duivel verscheen soms in de vorm van een kat en soms transformeerden heksen zelf in katten om ‘kattenkwaad’ uit te halen. Die slechte reputatie zou de kat nog eeuwenlang meedragen.

Ook de bijzondere link tussen vrouwen en katten, de vaak schunnige dubbele bodems in kunstwerken en de tweeledige betekenis van het woord ‘(stoei)poes’ worden uitgebreid belicht.

Op een speelse, visuele manier gaan recente wetenschappelijke inzichten in dialoog met historische en hedendaagse kunst en fotografie. Negen hoofdstukken en meer dan 200 foto’s en reproducties uit tal van internationale collecties bieden een blik op de kat als huisdier, god, duivel, vrouw, muze en vriend in de loop der tijden en in verschillende culturen.

Met teksten van Onno Blom, Sandrin Coorevits, Jo Coucke, Marjan Doom, Hannelore Franck en Delphine Lecompte.

Publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling in het gloednieuwe Yper Museum van 1 mei 2021 tot 16 januari 2022.
+


Genre
Non-fictie
Aantal pagina’s
176
Uitgeverij
Hannibal Books
Eerste editie
01 januari 2021
ISBN
9789463887700


Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Karla De Greeve
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Poes - hoe de kat de mens vangt

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken