Wat zou Martin doen?
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 34 4 46 3 25 2 0 1 1

Wat zou Martin doen?

106

Gelezen 110 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 111 Favoriet 9 Recensies 21
Young adult Artikelen 3 Lijsten 6 Spots 8   Topics 0   Leesclub

Justyce is een goede jongen.
Hij haalt uitmuntende cijfers.
Hij staat altijd klaar voor zijn vrienden.
Waarom is hij dan degene met handboeien om?

Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig. Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce' knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?

'Een krachtig, ontwrichtend verhaal dat je niet weg kunt leggen en dat de geschiedenis en de huidige situatie van racisme in Amerika blootlegt.' John Green

'Ongelooflijk, eerlijk, hartverscheurend! Een must-read!' Angie Thomas, auteur van The Hate U Give

'Het verhaal van Justyce is serieus, grappig, pijnlijk menselijk en hoopvol. Ik ben voor altijd veranderd.' Becky Albertalli, auteur van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

'Rauw en aangrijpend.' Jason Reynolds, auteur van 67 seconden

'Wat Justyce en Manny overkomt is nog steeds de dagelijkse realiteit voor veel te veel mensen. Ouders die hun kinderen moeten bijbrengen hoe ze zich moeten gedragen als ze met de politie in aanraking komen, omdat ze het anders misschien niet overleven. En jongeren die elke dag voor de keuze staan: blijf ik mijn best doen of haak ik af? Dit boek heeft me echt de ogen geopend. Het kan zo niet langer.' Margot Reesink, vertaler van Wat zou Martin doen?

+


Genre
Young Adult , Literatuur & Romans
Fictie 15+
Vertaalde literaire roman, novelle
Vertaald door
Margot Reesink
Aantal pagina’s
288
Uitgeverij
Van Goor
Eerste editie
14 februari 2019
Laatste editie
18 februari 2019
ISBN
9789000365449 , 9789000365456
Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Hebban lezer
Rapporteer deze bijdrage


Recensies (21)

Keuze van de redactie
Carmen Ploeg Hebban Recensent

Klein verhaal over een groot probleem

door: Carmen Ploeg 1 like

Justyce zit met vragen. Vragen waar niemand echt antwoord op heeft, dus schrijft hij brieven aan Martin Luther King. Wat zou Martin doen? van Nic Stone gaat over het leven van een gewone jongen in een wereld van etnisch profileren en politiegeweld.  

Stel: je helpt een dronken vriend(in) om thuis...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Wat zou Martin doen?

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken