80's dilemma

1

In de jaren tachtig werd alles anders. Waar in de jaren zeventig politiek over alles ging en iedereen met veel lawaai kon meedoen, namen in de jaren negentig slechts enkele bestuurders de beslissingen en hadden kiezers en politiek zich van het publieke leven afgewend. 80s dilemma onderzoekt hoe deze transformatie zich voltrok en wat zij betekende.Het boek slaat een brug tussen de publieke herinnering van de jaren tachtig en de politieke en culturele geschiedenis van de Lage Landen. Iedereen, ook degenen die ze niet meemaakten, heeft een beeld van de jaren tachtig. Deze beeldvorming is zo sterk dat ze analyse van het recente verleden in de weg staat en verkeerde oordelen vormt over het punt waar Nederland zich nu bevindt.
Historicus Jouke Turpijn geeft een alternatief door het grote verhaal over de teloorgang van engagement en maakbaarheid en de opmars van globalistisch turbokapitalisme en pragmatische zakelijkheid te verbinden met klein geluk en leed van Nederlanders in de jaren tachtig. 80s dilemma beschrijft hoe zij de jaren tachtig be- en overleefden en het land maakten of braken.

Jouke Turpijn (1976) studeerde geschiedenis in Groningen en Dublin en promoveerde in 2008 op zijn boek Mannen van gezag, waarin hij het ontstaan van de parlementaire cultuur van de Tweede Kamer onderzocht. Turpijn is werkzaam als universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
304
Laatste editie
22 oktober 2011
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035134805
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic