Collaboratie, fortuin en ondergang

0

Na het overlijden van zijn vader vindt Herman Portocarero in de nalatenschap een onuitgegeven manuscript, opgetekend door zijn overgrootmoeder. De lectuur van deze kroniek is het startpunt van een jarenlange dwaaltocht door een duistere familiegeschiedenis. Een speurtocht naar een antwoord op vragen die geen neutraal antwoord verdragen.

Het verhaal begint in een onooglijk dorp in het Portugese binnenland. Daar ligt de vroegste oorsprong van de naam Portocarero. De reconstructie vindt ook sporen terug in een Spaans paleis en in een Nederlands kasteel, het Vrouwenhof in Roosendaal. De diepste littekens in deze familiegeschiedenis worden gebrand in de twintigste eeuw, tijdens de twee wereldoorlogen - daar wordt het verhaal van collaboratie en neergang geschreven. Moed en lafheid, gevlei en ongenade, verraad en loyauteit, opportunisme en goudkoorts, vlucht en gevangenschap, bloed, zelfmoord en verbanning: de klassieke ingrediënten van heel de geschiedenis van de mensheid blijken ook in het brandpunt van de familiale geschiedenis van de auteur te liggen.

COLLABORATIE, FORTUIN EN ONDERGANG is een levendig en intrigerend verhaal, een waargebeurde saga dwars door de chaos en het wrakhout van de twintigste eeuw. Genadeloos over de feiten, altijd met respect voor de mensen die deze geschiedenis geschreven hebben.

Herman Portocarero (1952) is reiziger, diplomaat en schrijver. Momenteel is hij EU-ambassadeur in Cuba.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
01 september 2015
Uitgeverij
Halewyck, Uitgeverij Van
ISBN
9789461314161 , 9789461314420
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic