De Metamorfose

11

Top25's 4
De wereldberoemde schrijver Franz Kafka werd op 3 juli 1883 in de stad Praag geboren en overleed op 3 juni 1924 in de Oostenrijkse plaats Klosterneuburg. Franz Kafka werd opgevoed in een Joods gezin. Zijn vader kwam uit Bohemen en vestigde zich in Praag om daar een winkel in garen en band op te zetten.
Toen hij in 1912 het verhaal De Metamorfose schreef woonde nog bij zijn ouders. In zijn boek gebruikte hij het huis van zijn ouders als decor voor zijn verhaal.

Het zal je maar gebeuren, als je op een ochtend wakker wordt en ontdekt dat jouw lichaam tijdens je slaap is veranderd in het lichaam van een monster. Is het een nachtmerrie en slaap je nog, of ben je echt wakker? Je kijkt nog eens goed onder de dekens en constateert dat je benen zijn verdwenen, twee rijen pootjes zijn daarvoor in de plaats gekomen. Je buik is bruin en gepantserd. Ben je een mega insect? Je probeert uit bed te komen maar met handen en voeten gaat het beter. Toch wil hij zijn bed uit, hij moet toch naar zijn werk.

Dit overkomt Gregor Samsa, een handelsreiziger met een vlekkeloze staat van dienst. Op zijn wekker ziet hij dat hij de trein al gemist heeft. Zijn zuster roept hem, maar als hij haar antwoordt, herkent hij zijn eigen stem niet. Zijn moeder roept hem en ook zijn vader, maar Gregor komt niet opdagen. Niemand kan in zijn kamer komen, want hij heeft alle deuren op slot gedaan. Omdat hij voor zijn werk vaak verblijft in hotelkamers, is dit een gewoonte geworden.

Je zou dit verhaal een surrealistische horror kunnen noemen, maar wel een die afwijkt van de doorsnee horror. In de meeste horrors dreigt er gevaar, zaaien vreemde wezens dood en verderf. Maar in deze horror is er geen bedreiging.
Wel is Gregor afschrikwekkend om te zien, klimt hij soms tegen de muur omhoog en hangt op zijn gemak aan het plafond of ligt hij plotseling onder tafel in de woonkamer.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
90
Laatste editie
18 augustus 2015
Uitgeverij
Calbona Uitgeverij
ISBN
9789054020981 , 9789054022190 , 9789492228482

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 12,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 12,50
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic