De mulo

3

Spots 1
Van 1857 tot 1968 kende Nederland de mulo, het meer uitgebreid lager onderwijs. Het is een onderwijstype geweest waar vooral arbeiderskinderen en kinderen van kleine middenstanders – jongens en zeker ook meisjes – veel baat bij hebben gehad. Vaak kregen deze kinderen vanuit de lagere school een lager schooladvies dan kinderen uit meer welgestelde families, ook al waren de intellectuele capaciteiten gelijk. Voor hen geen gymnasium, hbs of mms, maar de mulo, de ambachtsschool of de huishoudschool. Maar de mulo bleek geen verkeerde opleiding te zijn. ‘Daar leerde je tenminste wat’, werd vaak gezegd. Een mulo-opleiding bood velen een goede basis voor een mooie maatschappelijke carrière. Nederland heeft in de loop van de tijd ook niet minder dan drie premiers gehad met een mulo-opleiding. In dit boek wordt de kleurrijke en bijzondere geschiedenis van de mulo op toegankelijke wijze uit de doeken gedaan. Tjee, zat dat zo met de mulo, zullen veel lezers zeggen. Ja, zo zat het.

Wim Daniëls schreef een groot aantal boeken, vooral over taal maar daarnaast over uiteenlopende onderwerpen. In 2017 verscheen zijn bestseller De lagere school. Hij stelde diverse Van Dale-woordenboeken samen en publiceerde een literaire verhalenbundel. Verder treedt hij op in het theater en is hij geregeld te horen op de radio.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
200
Laatste editie
15 oktober 2018
Uitgeverij
Prometheus
ISBN
9789044637113


Door lezers

Feelgood Club / Nostalgie
20 november 2018 46 reacties
  Meer artikelen
Bestel dit boek vanaf  €21,99 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (1)

Mulo, grondig onderwijs

door: Peter Frederiks 1 like
Ik heb dit boek direct gekocht omdat ikzelf Mulo-A en - B tegelijkertijd heb gedaan, met succes en meer wilde weten van deze vorm van onderwijs. Daniëls geeft om chronologische wijze de geschiedenis van het ontstaan van het (M)ULO onderwijs o. a. aan de hand van krantenartikelen, gemeentelijke...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic