De stem van de wetenschap 2 1914-2008

1

De geschiedenis van de Koninklijke Akademie in de twintigste eeuw is ook het verhaal van de Nederlandse wetenschap in die periode. De wetenschap veranderde fundamenteel van karakter, Nederland maakte roerige tijden door, het land ging meer dan ooit op de schop _ en aan al die bewegingen had de Akademie ruimschoots deel. Niet alleen door haar eigenzinnige leden en hun invloed op de regering, maar ook door de vele toonaangevende onderzoeksinstituten die de Akademie beheert, waaronder het door J.J. Voskuil zo vilein beschreven Meertens Instituut. Maar in de loop van de twintigste eeuw verschenen er kapers op de kust, zoals zwo (nu nwo) en de Raad van Advies voor het Wetenschapsbeleid (rawb).
Hoe heeft de Akademie haar positie als 'de' stem van de wetenschap weten te behouden en h??ft zij die positie eigenlijk wel behouden? Deze vragen staan centraal in deel 2 van deze indrukwekkende geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Over deel 1 van De stem van de wetenschap:

'vol met mooie anekdotes en klein leed (...) schitterende verhalen'
jouke turpijn, studium

'Van Berkel analyseert op meesterlijke wijze de intriges die hij in de geschiedenis van de Akademie blootlegt en hij plaatst ze resoluut in het hart van de Nederlandse cultuur.'
donna mehos, isis

Klaas van Berkel is Rudolf Agricola-hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doceerde ook aan San Diego State University en Harvard University in de Verenigde Staten. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de culturele context van de moderne wetenschap. Het eerste deel van zijn geschiedenis van de knaw verscheen in 2008.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
17 september 2011
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035136014
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic