Het is vandaag de datum

0

Het is vandaag de datum. Dag-, maand- en seizoengedichten
Samenstelling en inleiding: Patrick Lateur
De tijd is een veelvraat, schreef Ovidius. Maar hoe gaan druk bezette mensen daar mee om? En hoe hebben dichters hun gevecht met de tijd verwoord? Poëzie kan momenten vastleggen. En door de magie van dat woord blijft ook de lezer even stilstaan. De wisseling van de seizoenen, de opeenvolging van maanden, terugkerende feesten en herinneringen aan welbepaalde dagen: dichters met uiteenlopende poëticale opvattingen blijven die momenten evoceren in een poging de tijd te beheersen.
Patrick Lateur verzamelde 365 seizoen-, maand- en daggedichten uit de poëtische productie van de laatste twintig jaar: een dichterlijke calendarium, maar tegelijk een sterke staalkaart van de hedendaagse Nederlandstalige poëzie vanaf 1980. Als een zelfstandig beeldverhaal fungeert een fotoreeks van de hand van Kristof Ghyselinck. Op het ritme van dagen, maanden en seizoenen laat Het is vandaag de datum de lezer elke dag een beetje vat krijgen op de tijd, een jaar lang.
Patrick Lateur (1949, Beveren-Leie) is classicus en hoofdredacteur van Kunsttijdschrift Vlaanderen . Hij publiceerde als dichter sinds 1991 een vijftal bundels, waaronder Rome & Assisi (1998) en Ravenna (2001). Als vertaler uit het Grieks, Latijn en Italiaans bracht hij vertalingen van het Pervigilium Veneris (2000) en van Ausonius, Sulpicius Severus, Leonardo da Vinci en Mario Luzi. Zijn vertaling van Pindaros' Zegezangen (1999) werd in Nederland en Vlaanderen bijzonder enthousiast onthaald. Lateur stelde als bloemlezer werken samen over Griekse literatuur en over evangeliegedichten en bracht twee opgemerkte literaire bloemlezingen over Rome (2000) en Toscane (2002).
Verschenen in
Genre
Poëzie
Laatste editie
19 december 2002
Uitgeverij
Poëziecentrum
ISBN
9789056550448
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic