In stilte: een filosofie van de afzondering

6

Ooit was het individualisme het grootste goed van de moderne mens, nu lijkt het ons grootste probleem: we willen vrij zijn, maar onze hebzucht dwingt ons in een economisch keurslijf; we willen authentiek zijn, maar de omgeving bepaalt in belangrijke mate onze identiteit; we willen betrokken zijn, maar onze digitale wereld weerhoudt ons van innig menselijk contact. Hoe kunnen wij het tij keren? Jan-Hendrik Bakker pleit voor een herwaardering van afzondering in stilte, een toestand die in onze tijd als zonderling, zielig en ongezond wordt gezien. Maar, zo stelt Bakker, kijk naar belangrijke schrijvers en filosofen – onder wie Kierkegaard, Nietzsche, Baudelaire, Merton en Thoreau – die zochten afzondering en stilte juist op om kracht uit te putten, om een protest te vormen tegen economische verspilling en weerwerk te bieden aan vervreemding en verlies aan privacy. Jezelf afzonderen is in deze tijd moeilijker dan ooit, en daarom ook zo essentieel. In stilte toont dat het de manier is om onze individuele waarden te herijken.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
18 maart 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Atlas Contact b.v.
ISBN
9789045028897
Bestel dit boek vanaf  €20,99 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (1)

Het uiterste van de eenzaamheid ter inspiratie voor bezinning

door: Alex Hoogendoorn 2 reacties 3 likes
Wandelen in de schoonheid van de natuur brengt mij rust. Maar wat als je er bewust voor kiest in die stilte te gaan wonen? Is het noodzakelijk jezelf af te zonderen om 'je authentieke zelf' te zijn? In stilte is, in de woorden van Jan-Hendrik Bakker, een zoektocht naar de verwording van het...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic