Mijn weg tot de historie

0

Artikelen 1

Een jaar na zijn zeventigste verjaardag begon Johan Huizinga aan zijn herinneringen over zijn ontwikkeling als historicus. Het bescheiden, lucide boekje verscheen postuum in 1947, vol bijzondere details en rake observaties. Voor een gereserveerde persoonlijkheid als de zijne toonde Huizinga zich openhartig over zijn melancholische stemmingen, zijn vatbaarheid voor alles wat historisch was en dus over zijn moeizame zoektocht naar een wetenschappelijke functie die hem bevredigde. Hij besloot met de wordingsgeschiedenis van twee van zijn belangrijkste historische werken: Herfsttij en Erasmus.

Voor het eerst sinds bijna 70 jaar verschijnen deze herinneringen weer als zelfstandige uitgave. Nu met tal van originele, verrassende afbeeldingen en helder toegelicht. Aan Huizinga’s herinneringen ging in 1936 een voordracht vooraf: ‘Over historische belangstelling’. Deze hem zo kenmerkende tekst verschijnt hier voor het eerst. Als absolute primeur biedt deze uitgave bovendien de elf gebeden die Huizinga schreef in oktober en november 1944. Komend uit een doopsgezinde traditie en in tweede huwelijk getrouwd met een veel jongere, katholieke echtgenote, getuigt Huizinga van hun beider vaste Godsvertrouwen. Samen met hun kleine dochtertje bidden zij om moed in de allerdonkerste oorlogsdagen.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
160
Laatste editie
04 juni 2016
Uitgeverij
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789460042782


Artikelen over Mijn weg tot de historie

Hebban Sterrenparade (24)
03 juli 2016 3 likes
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,50
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic