Nachtschade

5

Spots 1 Top25's 1

Jan Siebelink heeft in Nachtschade zijn fascinatie voor de Franse literatuur uit het fin de siècle van de negentiende eeuw en het Hollands realisme tot een prachtig boek gesmeed. Gewapend met zwarte humor en een scherpe stijl laat hij de lezer dwalen in een wereld die ten prooi lijkt te zijn gevallen aan decadentie en verval.

De vijf verhalen in Nachtschade lijken zich af te spelen in een droom. Niet zelden wanen de hoofdpersonen zich gevangen in een nachtmerrie, gedreven door een instinctieve angst voor fysiek en moreel verval. Geobsedeerd door de ziektes en gebreken van anderen, zoals detwee leraren Frans in het verhaal ‘Het terras’, wier vriendschap bestaat uit zwelgen in hypochondrie en een neurotisch gevoelsleven. Hoogtepunt in de bundel is het veelgeprezen verhaal ‘Witte Chrysanten’, over de bloemenkweker die aan zijn passiviteit en godvruchtige nederigheid te gronde gaat, en de zoon die, doordrongen van wraaklust, voldoening put uit de macabere dood van de man die zijn vader op het laatst zo vernederde.

Bij verschijning in 1975 baarde Nachtschade veel opzien. Met dit scherpe, decadente en humoristische debuut onderscheidde Siebelink zich meteen als een van de eigenzinnigste auteurs van zijn tijd.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans , Korte verhalen
Laatste editie
26 augustus 2010
Uitgeverij
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
ISBN
9789021496917 , 9789029014663 , 9789023416975 , 9789062130184 , ...


Door lezers

Literatuur Club / We willen het even hebben over... Jan Siebelink
11 januari 2018 29 reacties
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 4,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 4,99
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic