Sprintkoninginnen

2

Artikelen 2

In de zomer van het olympische jaar 1932 liep een vrouw de 100 meter voor het eerst binnen de 12 seconden: ‘mejuffrouw’ Tollien Schuurman uit Friesland. Veel meer bekendheid verwierf Fanny Blankers-Koen, ‘de vliegende huismoeder’ die in 1948 met vier gouden medailles terugkeerde van de Spelen van Londen. Na ‘de wonderestafette van 1968’ en Nelli Cooman is er vele decennia later een nieuw Nederlands sprintfenomeen opgestaan: Dafne Schippers.

Hoe kan het dat Nederlandse vrouwen zó groot zijn op de sprint? Kees Kooman spurt door de geschiedenis. Met tussenstops in de sprintwalhalla’s Jamaica en de Verenigde Staten, en via de pünktliche perfectie van Oost-Europese systemen, komt hij uit bij de Nederlandse sprintkoninginnen, die met een combinatie van expertise, snelle benen en boerenverstand het onmogelijke mogelijk maken.

Kooman sprak vele legendarische sprintsters, onderzoekt het geheim van hun kracht en trakteert de lezer op veel prachtige anekdotes. 'Sprintkoninginnen' biedt een verrassende kijk op de ‘moeder aller sporten’.

Verschenen in
Genre
Lifestyle & Vrije tijd
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
10 juni 2016
Uitgeverij
Uitgeverij De Kring
ISBN
9789462970243


Artikelen over Sprintkoninginnen

Hebban Sterrenparade (29)
07 augustus 2016 2 likes
  Meer artikelen
Advertentie

Hebban recensie

    Luc Wierts Hebban Recensent

Sprintkoninginnen is overzicht met een open einde

door Luc Wierts op 09-07-2016

Dafne Schippers is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het verschijnen van het sportboek Sprintkoninginnen van Kees Kooman. Met de wereldtitel op de 200 meter en het WK-zilver op het koningsnummer doet Nederland voor het eerst in dertig jaar weer serieus mee bij de belangrijkste nummers van de mondiale atletiek. Kooman die eerder al een biografie van Fanny Blankers-Koen schreef, Een koningin...


Lezersrecensies (1)

Wat maakt een sprintster een sprintkoningin?

door: Jan M. Jorna 1 like
Kees Kooman schrijft al 3 decennia lang met bewondering en verwondering over de (Olympische) sport en heeft, geïnspireerd door Dafne, met dit boek geprobeerd te achterhalen wat nu de ware sprintkoningin typeert. Hij neemt de lezer mee in een tijdreis welke begint bij Tollien Schuurman die in 1932...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic