Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

02
juni 2023
om 11:06

Nominaties literaire jongerenprijs De Inktaap 2024 bekend

De drie nominaties voor De Inktaap 2024 zijn bekend. Dit jaar strijden De menseneter van Tom Hofland, Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje en De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst om de literaire jongerenprijs.

Voor het leesbevorderingstraject van De Inktaap lezen en beoordelen jongeren tussen de 15 en 19 jaar de winnende titels van drie grote literaire prijzen; de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.

Vanwege de dubbele literaire bekroning van Anjet Daanje koos de organisatie ervoor docenten Nederlands in het voortgezet onderwijs op te roepen hun stem uit te brengen voor de derde nominatie. De lijst van zeven verkiesbare titels bestond uit de shortlists van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 en de Libris Literatuur Prijs 2023. In een week tijd werden ruim honderd stemmen uitgebracht, waarbij een overtuigende meerderheid uitging naar De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst.

De nominaties

Jongerenprijs

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen ruim duizend scholieren van 15 tot en met 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de genomineerde titels.

Na het lezen van de drie titels gaan de leerlingen met elkaar in discussie met behulp van het LitLab-lesmateriaal en kiezen zij uiteindelijk tijdens een schooldebat hun winnende titel. De resultaten van alle jury's samen bepalen welke titel wordt bekroond met De Inktaap 2024. De uitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke slotdag op 26 maart 2024 in de Doelen te Rotterdam.

De Inktaap

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ging de prijs eerder naar onder anderen Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019), Nina Polak (Gebrek is een groot woord, 2020), Merijn de Boer (De Saamhorigheidsgroep, 2021) en afgelopen editie werd de verhalenbundel Vaders die rouwen van de Vlaamse auteur Carmien Michels bekroond.Bron: De Inktaap


Reacties op: Nominaties literaire jongerenprijs De Inktaap 2024 bekend