Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zij die achterbleef is een inlevende roman

A van Steeg 15 mei 2024
Zij die achterbleef is het vierde boek die is vertaald in het Nederlands. Dit keer neemt Jean Kwok de lezer mee in twee verhaallijnen die zich grotendeels in New York afspeelt en ook voor een deel in China. Maar hoe ver ga je voor het zoeken van je eigen kind? Kies je dan voor jezelf of laat je je geluk afhangen van anderen?

Kwok neemt in Zij die achterbleef de lezer opnieuw mee in twee verhaallijnen. Jasmine Yang is een getrouwde vrouw die al jong is uitgehuwelijkt en helaas kon ze haar man niet geven wat hij zo graag wilde. Als ze ontdekt dat hij haar iets heeft achtergehouden, besluit ze alles achter zich te laten en vertrekt naar New York waar een hard en lastig leven voor haar ligt. Haar man blijkt haar te zoeken, haar twee banen zijn niet alles, ook al is ze heel blij dat ze als nanny kan zorgen voor Fifi. Maar wat als alles in duigen lijkt te vallen als haar plannen niet kunnen uitkomen? Zal het gezin waar ze verblijft haar kunnen vergeven of staat er nog een ander leven voor haar in de sterren geschreven?

Naast Jasmine leren we Rebecca Whitney kennen die getrouwd is en samen met haar man Fifi heeft geadopteerd. Een lief, jong en leergierig meisje. Met haar nanny en vader spreekt ze Chinees en Engels. Thuis met haar moeder spreekt ze Engels en dit maakt haar een leergierig meisje die gek is op haar nanny. Rebecca heeft naast haar gezin een druk en prestigieus leven waarin alles mogelijk is. Toch lijkt zowel Rebecca als haar man een geheim met zich mee te dragen. Waarom zijn ze niet eerlijk naar elkaar? Als er een voorval plaatsvindt, maakt een van de twee een keuze, maar is dit wel de juiste?

Zij die achterbleef zal voor de doorgewinterde lezer geen verrassingen geven. Als snel is duidelijk wat de verbanden zijn en welke kant het verhaal zal gaan oplopen. Toch weet Kwok het verhaal in 4 delen aan de lezer te tonen waardoor de verbindingen, keuzes en emoties een duidelijke plek krijgen in het verhaal. Wat moet het lastig zijn voor de personages om met hun geheimen te leven. Laat je dit dan zo of kies je dan toch voor de waarheid? Daarnaast moet ik zeggen dat ik Fifi ook een schattig meisje vind en het geheel weet Kwok gewoon goed met de lezer te delen.

Wat mij betreft is Zij die achterbleef een goed uitgewerkt verhaal geworden die wel enigszins voorspelbaar is. Maar Kwok weet het verhaal wel zo te schrijven dat je meeleeft met de personages en je voelt je pijn, verdriet, vechtlust en overlevingsdrang. Want ieder persoon heeft zo zijn geheimen, maar de reden hiervan is soms wel heel goed te begrijpen. De schrijfstijl is sterk, meelevend en beeldend. Hierdoor wil je door blijven lezen om te weten of je voorgevoel uitkomt.

Kwok mag van mij nog veel meer boeken schrijven. Ze weet de lezer op een fijne manier te vermaken en ze laat ook voelen en ervaren hoe het is om zonder je kind te moeten leven omdat ze toevallig een meisje is. Wat een onvoorspelbaar gevoel moet dit zijn geweest. Ondanks dat ik het verhaal al snel in de smiezen had, geef ik het toch 4 sterren omdat de opbouw gewoon goed is qua verhaallijn en emotie. Ik kijk uit naar het volgende werk van Kwok.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van A van Steeg

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?