Advertentie

In deel 3 van "De Noordzee moorden" hebben nieuwe bewoners net hun intrek genomen in een Amsterdamse villa als bij werkzaamheden in de tuin een schedel ontdekt wordt. Maud Mertens moet met collega Niels Bingsten weer op onderzoek en toevallig komt ook Kyra Slagter net voorbij het plaats delict. Zij ziet hier een aanwijzing dat dit wel eens haar verdwenen zuster Sarina zou kunnen zijn, want nog steeds is zij naar haar op zoek ook al lijkt dit tegen beter weten in. En weer ontmoeten Kyra en Maud elkaar daar waar de omstandigheden op een misdaad duiden. Kyra ziet nu ook iets zinvols in het opbouwen van een relatie met Maud's dochter Roos.
Deze schedel blijkt echter niet de laatste vondst te zijn, vrijwel direct stuit de politie op een tweede schedel en zelfs daar blijft het niet bij. Maar wie zijn het; waarom liggen zij zoals zij liggen; is er een verband tussen de slachtoffers? Een groot raadsel ontwaart zich.
De ouderdom van de schedels duwt het onderzoek in ieder geval in de richting van de vorige bewoners. En dat is niet gunstig. Een bewoner, zeker niet van onbesproken gedrag, die overleden is, een die inmiddels dementerend is en hun kinderen die al jaren in het buitenland wonen. Slechtere getuigen kun je niet hebben. Maud moet extra hulp inroepen om verder te komen met het onderzoek.
De moordenaar blijft echter steeds stappen op de politie voorlopen.

Kyra heeft, ruim voor deze ontdekking, nieuwe informatie gekregen over de boottocht van Sarina en blijft daardoor zoeken naar nieuwe invalshoeken. Doorkruist deze nieuwe vondst nu haar denken? Volhardend zet zij, nu met haar nieuwe vriend, haar zoektocht voort.

In Londen is de mysterieuze vrouw inmiddels weg uit de kliniek en ingetrokken bij Mabel en Phil. Sarah is zij nu, niet haar eigenlijke naam, maar wel de door haar bewust verkozen naam. De therapeutische sessies gaan nog door teneinde zicht te krijgen op haar historie en haar angsten te verminderen. We volgen haar op weg naar meer zelfstandigheid. Maar of zij nu volledig in veiligheid is?

De Noordzee moorden beslaat 4 delen met bijna 1.500 pagina's leesplezier.
In dit vierluik zijn hoofdrollen weggelegd voor de jonge, ambitieuze studente forensisch onderzoek, Kyra Slagter en rechercheur Maud Mertens. Elk worstelend met hun onderlinge relatie, privélevens, gedachten en twijfels. Een niet overdreven inkijkje in hun leven en zielenroerselen, knap verpakt in verschillende onderzoeken en aan hen gekoppelde verhaallijnen.
Maud is de empathische rechercheur met een menselijk overkomend team en Kyra onderzoekt, en ontregelt vaak, met een niet aflatende energie. Het zijn sympathieke en goed gepositioneerde hoofdpersonen.

Isa Maron debuteert met de thriller Passiespel, direct verkozen tot de Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2008 en levert met deze serie een puik staaltje psychologisch thrillerwerk af in een setting van Hollandse nuchterheid met Scandinavische invloeden. Het gaat over gewone mensen in absurde, ontregelende, soms gruwelijke en gewelddadige situaties. Misbruik en mishandeling van kinderen en jongeren is in dit vierluik het centrale thema.

Een serie die een consistent geheel vormt met doordachte verhaallijnen die door elkaar lopen maar altijd overzichtelijk zijn. Ook maakt Maron gebruik van gebeurtenissen van actualiteit uit het nieuws. Dat maakt het levendig en dichtbij en door de vlotte en heldere schrijfstijl is het plezierig lezen.

Reacties op: Onderweg naar de finale