Vijf vrouwen, één huis, een handvol geheimen

Alies_leest 05 augustus 2025
De Briar Club van Kate Quinn past perfect binnen het genre waarin deze Amerikaanse auteur uitblinkt: historische fictie. In deze roman maken we kennis met vijf vrouwen die begin jaren '50 samenwonen in Briar House. De huisbazin verhuurt kamers in haar woning uitsluitend aan alleenstaande, nette dames en zo ontstaat een bijzondere leefgemeenschap.

Het verhaal is opgebouwd uit hoofdstukken waarin telkens één van de vrouwen centraal staat. Elk van hen draagt haar eigen verleden en geheimen met zich mee. De context waarin ze leven is niet bepaald eenvoudig: de oorlog in Vietnam, de ongelijkheid tussen man en vrouw, en de spanningen rond rassenongelijkheid kleuren het dagelijks leven.

Toch brengt één nieuwe bewoonster een sprankeltje licht: Grace. Zij maakt de woning gezelliger, organiseert etentjes en brengt de vrouwen dichter bij elkaar. Opvallend is dat Grace zelf een gesloten boek blijft voor de bewoners én voor de lezer. Pas op het einde ontdek je waarom.

Eigenlijk lees je vijf aparte verhalen die slim met elkaar verbonden zijn. De historische achtergrond maakt het boeiend en hoewel het boek inhoudelijk sterk is, leest het niet bijzonder vlot.

De korte inhoud liet me een spannend verhaal verwachten, iets meer richting thriller, maar dat is het niet. Toch stoorde dat niet: De Briar Club is vooral een aangenaam boek dat je meevoert naar het Amerika van de jaren vijftig met sterke personages en een sfeervolle inkijk in een tijd vol verandering.

Meer recensies van Alies_leest

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.