Van Parijs naar de waarheid: een diepgaande romanervaring in een nieuwe trilogie
Een affaire in Parijs is de eerste roman in een nieuwe reeks geschreven door de Amerikaanse auteur en sopraan Muna Shehadi, onder andere bekend van de reeks De drie dochters. Het boek neemt de lezer mee op een reis van de Verenigde Staten naar Parijs en terug, waarbij geheimen en leugens binnen een familie langzaam aan het licht komen. Het verhaal wisselt tussen twee perspectieven: Helen in de 20e eeuw en haar kleindochter Teresa in het heden.
Helen Kenyon is samen met Kevin Foster, maar wanneer ze een aanbod krijgt van haar professor Frans om naar Parijs te gaan, besluit ze haar leven voor enkele maanden om te gooien. In Parijs maakt ze heel wat nieuwe herinneringen, vrienden en ontmoet ze een interessante man, Gilles Aubert. In het heden heeft Teresa een monsterlijk beeld van haar grootmoeder Helen. Terwijl ze de boerderij opruimt op verzoek van haar moeder Cheryl, ontdekt Teresa dat wat zij over haar grootmoeder wist niet volledig juist is. Ze besluit de waarheid aan het licht te brengen en de oorsprong van de leugens te achterhalen.
Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in de Verenigde Staten. Het heden speelt de grootste rol, terwijl het verleden dient om de ontdekkingen van Teresa te verduidelijken en erop te zinspelen dat wat zij weet niet helemaal waar is. Deze afwisseling vind ik een pluspunt voor het verhaal. De twee tijdsperiodes en perspectieven vullen elkaar aan en geven een vollediger beeld van Helen en de richting waarin het verhaal zich ontwikkelt. De personages zijn goed opgebouwd en hebben elk hun eigen karakter, maar ook met gelijkenissen tussen bijvoorbeeld Teresa en Helen. Zo zijn beiden bang voor, maar ook benieuwd naar nieuwe omgevingen en ervaringen. Voor Teresa is dat onder andere de omgang met de dieren op de boerderij van haar grootmoeder, voor Helen is dat Parijs. Ik vermoed dat iedere lezer wel iets terugvindt in de personages dat hij, zij of die herkent en dat is ook een pluspunt. Een minpunt is voor mij echter de vele details. Sommige zijn wel nuttig voor het verhaal of voor de ontwikkeling van de personages, maar andere dragen, volgens mij althans, niet direct bij aan de zoektocht naar de waarheid. Daarnaast maken de lange hoofdstukken en het kleine lettertype het boek minder makkelijk om te lezen.
Een affaire in Parijs is een technisch goed in elkaar gezette roman met een interessante verhaallijn en goed opgebouwde personages. Hoewel de lange hoofdstukken en het kleine lettertype voor sommige lezers een minpunt kunnen zijn, biedt het boek een boeiende leeservaring voor liefhebbers van gedetailleerde verhalen met thema’s zoals bedrog, liefde en zelfontplooiing. Als je voldoende tijd kunt vrijmaken om te lezen, is dit boek zeker een aanrader.