Een prachtig tweede deel!

Amarins 01 oktober 2025
Nu Julie is vertrokken, heeft bosrestaurant Oranjebloesem naar een nieuwe leidinggevende van de bediening nodig. Op de vacature reageert de extravagante Nova. Ze is alleenstaande moeder en met haar ouders heeft ze een gecompliceerde relatie, maar het team en de vaste gasten sluiten haar algauw in hun hart. Heeft ze in het restaurant de familie gevonden die ze haar zoontje Joey zo gunt?

Joey wint ondertussen de zwijgzame boswachter Matthijs voor zich. Ook Nova ziet Matthijs wel zitten, maar ondanks hun aantrekkingskracht houdt hij de boot af. Nova kan geen hoogte van hem krijgen. Waarom durft hij niet toe te geven aan zijn gevoelens?

Wat een geluk dat ik, na een prachtige eerste deel in de Bosrestaurant-serie, ook het tweede deel, Geluk als hoofdgerecht, mocht lezen.

Wanneer je begint te lezen herken je meteen weer de fijne sfeer uit het eerste deel. Ook de schrijfstijl van Marieke is weer heerlijk en vanaf de eerste bladzijde is het weer genieten in Restaurant Oranjebloesem.

Ook deze keer waren de personages weer echt, realistisch en om van te houden. Hoofdpersoon Nova vond ik bijzonder fijn om over te lezen. Een lieverd, kleurrijk, gevat en vooral niet op haar mondje gevallen. Een bijzonder persoon met een warm hart. En dan is er boswachter Matthijs. Vanaf de eerste minuut heb ik ook van hem genoten. Een kerel die om de medemens en dier geeft, die eerlijk en trouw is en die alleen maar warmte uitstraalt. Vooral Nova’s zoontje Joey gaf een extra touch aan dit verhaal.

De opbouw van het boek is weer goed. We maken eerst kennis met iedereen en vervolgens gebeurt er van alles, hier en daar een verrassende wending en de vaart zit er heerlijk in. Het is meepuzzelen wie de slechterik in dit verhaal is, om vervolgens verrast te zijn hoe dit afloopt.

Douwes kaart mooie thema’s aan in het verhaal waardoor dit fijne feelgoodverhaal een klein beetje diepgang krijgt. Thema’s die voor velen realistisch en herkenbaar zullen zijn. Niks vernieuwends maar zeker wel hartverwarmend.

Geluk als hoofdgerecht is een mooi en waardig vervolg op Chaos als hoofdgerecht. Een verhaal waarbij je even heerlijk weg kunt dromen naar Restaurant de Oranjebloesem en zijn mooie en cosy omgeving.

Meer recensies van Amarins

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!