Thuishaven!

Amarins 24 september 2025
Weduwe Netta kampt met het legenestsyndroom nadat haar kinderen uit zijn gevlogen. De stilte en eenzaamheid overvallen haar. Op een van haar vele boswandelingen ontmoet ze Caz, een ex-beroepsmilitair die is beschadigd door PTSS. Aanvankelijk wil Netta hun relatie zakelijk houden, toch groeit hun band. Als bouwwerkzaamheden op het woonterrein van Caz zijn PTSS verergeren, biedt Netta hem een slaapplaats aan. Haar kinderen maken zich zorgen.

Alle boeken die ik tot nu toe las van auteur Kirstin Rozema heb ik ontzettend van genoten. Naar Thuishaven was ik dan ook erg nieuwsgierig. Super leuk dat ik dit boek mocht ontvangen en mee mocht doen met de boekenclub van Diane.

Het verhaal van Netta en haar familie vond ik erg fijn om te lezen. Een hartverwarmend verhaal over een vrouw met haar kinderen die veel verdriet kennen. Het leest lekker vlot en houdt je bij de les door de boeiende personages en onderwerpen.

Rozema maakt in haar verhaallijn gebruik van mooie en realistische onderwerpen en thema’s waardoor het verhaal een fijne diepgang krijgt. Denk hierbij aan eenzaamheid, verdriet, rouw, PTSS, moeilijk verleden, omdenken om je medemens en zo nog veel meer.

Personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Vooral Netta heb ik van genoten. Een vrouw die eenzaam is maar zichzelf durft te herpakken, uitdagingen durft aan te gaan en zich vooral inzet voor haar gezin en haar medemens. Wanneer vooroordelen en meningen op haar pad komen weet ze voor zichzelf te kiezen. Een prachtig warme vrouw met hart voor mens en dier. Ook Caz heb ik enorm van genoten. Hij geeft een inkijkje in een leven met PTSS. Het leert je iets en je kan alleen maar van deze man houden! Ook Netta haar kinderen zijn toppers, waar ze met (voor)oordelen klaar staan weten ze uiteindelijk ook achter hun moeder te gaan staan en hun mening bij te stellen.

Thuishaven is in een heftige tijd als deze een moment van thuiskomen en even tot rust komen. Het realistische verhaal neemt je even helemaal mee en weet je tot de laatste bladzijde te vermaken. Een prachtig verhaal met een mooi slot en een hartverwarmende boodschap. Een dikke aanrader!

Meer recensies van Amarins

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!