Het kleine kasteel in Schotland

Amarins 18 december 2025
Izzy kan het gewoon niet geloven: ze heeft een heus Schots kasteel van haar oudoom geërfd. Oké, het is wat aan de vervallen kant, en ze zal er heel wat liefde – en geld – in moeten steken om er nog voor de kerst een gezellige B&B van te maken, iets waar ze altijd van heeft gedroomd.

De eerste gast heeft zich inmiddels al aangediend: de geheimzinnige thrillerschrijver Ross Adair. Terwijl de sneeuwvlokken de omgeving in een kerstkaart veranderen, begint Izzy zich zorgen te maken. Het zal toch niet zo zijn dat ze straks samen met haar gast ingesneeuwd raakt tijdens de feestdagen?

Hoewel er al een aantal boeken van Julie Caplin in mijn boekenkast staan is Het kleine kasteel in Schotland het eerste verhaal wat ik van haar hand las.En wat heb ik genoten!

Wanneer je begint te lezen voel je meteen de cosy sfeer van dit boek. De schrijfstijl laat zich herkennen als vlot, beeldend, vol details en warme personages. Het verhaal verloopt misschien niet altijd even vlot, maar daardoor is het des te meer genieten!

Je kunt je even helemaal in Schotland wanen. De beeldende beschrijving van dorpjes, Edinghburgh, straatjes en wat Schotland nog meer te bieden heeft is echt smullen. Je zou er zo naar toe willen gaan. Daarbij opgeteld de leuke gebeurtenissen en af en toe een leuke plotwending, maken dat je alleen maar door wilt lezen.

De altijd zorgzame Izzy is het hoofdpersonage in dit boek. Ze is trots op haar onafhankelijkheid maar bij tijd en wijle voelt ze zich eenzaam. Moeder Xanthe is erg aanwezig in het verhaal, altijd druk en bazig. Maar als schrijver Ross zijn intrek neemt in het kasteel verandert er veel. Hij is soms nukkig en kort af maar wanneer zijn sociale, lieve en behulpzame kant boven komt weet Izzy niet wat ze er mee aan moet.

Het is niet een boek waar je te veel diepgang in moet zoeken. Er zijn veel toevalligheden en clichés maar dat doet niks af aan dit verhaal. De spanning die constant door het boek loopt tussen Ross en Izzy maakt dat het volop genieten is. Eerst van de nukkigheden en korte lontjes, later van romantiek en liefde. De spanning geeft zo’n fijne vibe aan dit verhaal.

Het kleine kasteel in Schotland is op en top feelgood. Een liefdevol, cosy en hartverwarmend verhaal tegen de achtergrond van de Schotse natuur en cultuur. De vriendschappen die ontstaan zijn bijzonder mooi en hierdoor ontstaat een verhaal waar je heerlijk in weg kunt dromen en even kunt vertoeven in een andere wereld.

Een aanrader voor iedereen die houdt van een heerlijk hartverwarmend verhaal en die even weg wil zwijmelen naar een winterse omgeving met lieve mensen, lekker eten, een goed glas wijn en een geweldig kasteel! En….. ook de kerstsfeer ontbreekt niet!

Meer recensies van Amarins

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.