Het inferno van Slauerhoff!
Als schrijver en scheepsarts Jan Slauerhoff zijn zoon verliest, dwingt de pijn in zijn hart hem te vertrekken. Hij laat zijn vrouw Darja en zijn leven in Nederland achter en begint een dokterspraktijk in de Noord-Afrikaanse stad Tanger. Maar zijn pijn achtervolgt hem in de kleinste stegen, en als enkele van zijn patiënten verzeild raken in een bizarre moordzaak, kan hij de confrontatie met zijn verdriet niet langer uit de weg gaan. Zal hij zijn weg naar Darja en het geluk kunnen terugvinden?
Toen dit boek op mijn pad kwam was ik eigenlijk heel benieuwd. Een boek over Slauerhoff die van Friese afkomst is en dat gegoten in een historische roman. Erg nieuwsgierig ben ik begonnen te lezen.
Als je dan begint te lezen krijg je eerst een proloog voorgeschoteld waardoor je nog niet heel veel wijzer wordt. Vervolgens gaat dan het verhaal door en maak je kennis met een gebeurtenis in het leven van Slauerhoff die de rode draad vormt in dit boek. Hij verliest zijn zoon en besluit te vluchten van zijn vrouw Darja.
Daarna is het een opeenstapeling van gebeurtenissen van overspel, moord, zelfmoord en nog veel meer. Dit maakt dat er heel veel gebeurd. Uiteindelijk draait het verhaal om de rouw nadat twee jaar geleden zijn zoontje levenloos ter wereld kwam. Slauerhoff is regelmatig in gedachten in gesprek met zijn vrouw Darja. Deze passages zijn mooi verwoord en je voelt de angst en de emotie van hem. Hier en daar zijn er zinnen uit ‘de sirenen van Slauerhoff’ toegevoegd tussen verschillende de alinea’s. Mooi gedaan!
Helaas was Het inferno van Slauerhoff voor mij niet helemaal het boek dat ik had verwacht. Het is een literair boek dat veel details kent en weinig sprankelend is. Hierdoor had ik het gevoel dat het bij tijd en wijle meer een geschiedenis boek zat te lezen. Ondanks dit zitten er zeker passages in die je nieuwsgierig maken en waardoor je toch door blijft lezen. Maar overall las het niet al te vlot en wist het me helaas niet echt te pakken. Te meer omdat dit niet het genre is wat ik graag lees.
Je merkt dat de auteur veel research heeft gedaan en dat er vele details van Slauerhoff in het boek worden verwerkt. In het nawoord vertelt hij uiteindelijk welke naslagwerken hij allemaal heeft bestudeerd.
Wanneer je dit boek dichtslaat heb je uiteindelijk een stukje Nederlandse geschiedenis meegekregen dat absoluut goed is om te weten. Maar iedereen die een vlotte historische roman wil lezen komt bedrogen uit. De lezer van literaire boeken over onze Nederlandse historie, zal aan zijn trekken komen en dit boek met een tevreden gevoel dichtslaan.