Het begint op kerst te lijken!

Amarins 03 november 2025
Elly haat kerst. Na een traumatische gebeurtenis drie jaar geleden doet ze er alles aan om de kerstperiode zo snel mogelijk door te komen en weer te vergeten. Dat gaat alleen lastig door haar werk bij GreatGardens, het tuincentrum met de grootste kerstshow van Nederland. Door een paar stomme keuzes werkt ze hier fulltime en dus draait Elly’s leven maandenlang om niets anders dan kerstbomen, kersthuisjes en kerstversiering.

Nicks toekomst ligt al vast: na het afronden van zijn studie moet hij werken in het bedrijf van zijn vader en zich voorbereiden op de overname hiervan. Een probleem: Nick heeft niets met computers, software en data. Om zichzelf wat meer tijd te geven, besluit hij bij GreatGardens aan de slag te gaan. Hij komt terecht op de afdeling van Elly, die echt niet zit te wachten op een onervaren, jonge kracht om de kerstafdeling mee op te bouwen. Maar ja, met een groot personeelstekort heeft ze weinig keus, toch?

Tegenpolen Nick en Elly hebben elkaar keihard nodig om alles op tijd af te hebben voor de grote opening. Ondertussen zorgen een spontaan tripje naar Duitsland, een onverwacht bezoek aan de Spoedeisende Hulp en een vechtpartij op de werkvloer ervoor dat Elly en Nick steeds verder naar elkaar toe groeien.

We hebben even op dit boek moeten wachten maar het is er en toen ik dit recensie-exemplaar van Aprilbooks ontving was ik zo nieuwsgierig, dat ik het meteen ben gaan lezen. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb.

Vanaf het begin leest Het begint op kerst te lijken heerlijk weg. De schrijfstijl typeert zich als makkelijk, uitnodigend en zorgt ervoor dat de vaart er goed in zit. De opbouw van het verhaal is geweldig gedaan. Heel langzaam ontvouwt zich een verhaal waarbij je aan de bladzijdes gekluisterd raakt en je niet eerder wil stoppen dan het uit is. De plek waar het verhaal speelt is origineel gekozen. Je krijgt een kleine sfeerimpressie mee van hoe het achter de schermen van een tuincentrum er aan toe gaat. Erg leuk gedaan!

De personages heb ik ook volop van genoten. Zowel Nick als Elly zijn mooi uitgewerkt en maken een mooie groei door. Elly is de kritische vrouw, nuchter, scherp en ontzettend eigengereid. Nick is de knappe man met mooie groene ogen, die lief is, een doorzetter is en vooral ook erg direct kan zijn. De beide kennen een heerlijke humor en de band die tussen hen heel langzaam opbloeit is om van te smullen.

Anina heeft met dit verhaal een hele duidelijke boodschap door willen geven. Ze weet erg mooi te verwoorden dat je moet genieten van elke dag, je niet mooier voor moet doen en trots moet zijn ondanks wie je bent en waar je vandaan kom.

Hoewel je het slot aan ziet komen waren er toch leuke verrassende elementen in de weg er naar toe. Hier en daar ging het me iets te snel en was het een tikkeltje ongeloofwaardig maar dat mocht voor mij de pret niet deren!

Wat heb ik genoten van Het begint op kerst te lijken. Hou je van een mooie verhaallijn, opbloeiende liefde en een mooie diepgang in een geweldig kerstverhaal van eigen bodem, dan zit je met dit boek helemaal goed.

Meer recensies van Amarins

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.