Sterker dan stilte
Soms wordt zwijgen een overlevingsstrategie. Tot het te zwaar wordt om nog te dragen. Sterker dan Stilte is het verhaal van een vrouw die haar stem hervindt na jaren van breekbaarheid, ziekte en verlies. Over een jeugd vol verwarring, een huwelijk dat haar langzaam deed verdwijnen, en de kracht om opnieuw te durven leven en liefhebben.
Toen ik dit boek van Uitgeverij Calidris kreeg toegestuurd was ik nieuwsgierig naar het verhaal, maar ondertussen ook een beetje huiverig. Want het verhaal zou wel eens emotioneel en indringend kunnen zijn. En die verwachting kwam helemaal uit tijdens het lezen, maar niet op een angstige manier, maar wel op een manier zodat je denkt, dit moet gelezen worden, dit moeten we voortaan voorkomen worden en mag niemand meer meemaken!
In dit verhaal staat Anne centraal. Haar jeugd wordt vooral gekenmerkt door een moeilijke thuissituatie en veel pesterijen op school. Later ontmoet ze Joerie en trouwt ze met hem in de hoop dat wanneer ze thuis weg is alles beter zal worden, maar dat blijkt een illusie.
Sterker dan de stilte is een verhaal dat gebaseerd is op waargebeurde feiten. Het leest als een roman, maar tussen de regels door is het een verhaal vol met moeilijke gebeurtenissen en lees je een verhaal van verdriet, pijn en vooral hoop. Je valt van de ene in de andere verbazing maar wordt ondertussen geraakt en begint te beseffen dat het niet altijd in alle gezinnen rozengeur en maneschijn is.
De schrijfstijl is erg fijn. De korte hoofdstukken maken dat je letterlijk aan de bladzijden gekluisterd bent , het leest vlot en de heftige gebeurtenissen maken dat je alleen maar door wilt lezen tot het slot. Het is een boek dat niemand onberoerd zal laten, zeker niet wanneer je misschien herkenning vindt of zoals ik geschrokken ben van wat er achter de voordeur kan gebeuren.
Het is een eerlijk en realistisch verhaal dat getuigt van een vrouw met moed en doorzettingsvermogen. Hoewel het heftig is om Sterker dan stilte te lezen is het ook een verhaal dat weergeeft hoeveel kracht en doorzettingsvermogen een mens heeft en uiteindelijk voor zichzelf durft te kiezen.
Sterker dan stilte is een roman voor iedereen die houdt van een inkijkje in een leven met verdriet, hoop, verlies, schaamte en pijn. Maar ook voor lezers die een stukje realiteit willen lezen en mee willen helpen om dit soort situaties in de toekomst te herkennen en wellicht te voorkomen, hoe moeilijk dat ook zal zijn!
Dank je wel Uitgeverij Calidris dat ik dit boek mocht lezen in ruil voor mijn eerlijke mening.