Een fijne feelgood!

Amarins 04 oktober 2023
De achtentwintigjarige Tilly is op de vlucht voor haar verleden. Ze komt terecht in een klein dorpje waar ze hoopt haar leven weer op de rit te krijgen en rust te vinden. Als ze een moestuintje neemt bij de plaatselijke volkstuinen van Ivy Lane komt ze er al snel achter dat het allemaal niet zo makkelijk ligt. De andere tuinders willen maar al te graag vrienden worden met Tilly en blijven haar uitnodigen voor de plaatselijke evenementen. Maar Tilly blijft regelmatig de boot afhouden.

De mooie cover van ‘Het jaar rond’ en auteur Cathy Bramley wisten me meteen te interesseren voor dit mooie boek. Eerder las ik al iets van Cathy en dat was erg goed bevallen!

Het verhaal is opgedeeld in vier delen. Deze zijn eerder ook afzonderlijk van elkaar uitgegeven als ebook! Het verhaal vertelt over Tilly en haar medebewoners en tuinders over een tijdsbestek van de vier jaargetijden, beginnend bij het deel van de lente om vervolgens te eindigen rond kerst.

Het verhaal is door Cathy mooi opgebouwd. Je leert vooral Tilly goed kennen, maar ook alle overige personages weet ze mooi te omschrijven. Cathy haar schrijfstijl was voor mij deze keer wat wennen. Het ging allemaal tergend traag en al ruim over de helft van het boek begint het pas echt leuk te worden, krijgt het verhaal mooie wendingen en komt er vaart in. Dat is ook het moment waarop de liefde in het boek om de hoek komt kijken en je als lezer ervaart dat je heerlijk pure feelgood zit te lezen.

De omgeving van Kingsfield en de tuintjes worden erg fijn beschreven. Je waant je helemaal in de tuintjes-gemeenschap en voelt de onderlingen irritaties maar ook de behulpzaamheid en aandacht voor elkaar van iedereen.

Ondanks dat het boek voor mij in het begin wat moeizaam op gang kwam heb je al wel gauw door dat Cathy met dit boek een mooie boodschap heeft willen doorgeven. Dat je met een nieuwe start, wat doorzettingsvermogen en je openstellen heel veel lieve mensen om je heen kan verzamelen en je leven weer op de rit kunt krijgen. Door deze boodschap krijgt het boek toch een tikkeltje diepgang al had het wat mij betreft iets meer mogen zijn!

Ondanks mijn kritische punten heb ik wel genoten van het verhaal maar dit boek kan voor mij helaas niet tippen aan haar vorige boeken. ‘Het jaar rond’ is zeker de moeite waard om lekker onder een dekentje bij weg te kruipen en even weg te dromen met de bewoners van Kingsfield.

Meer recensies van Amarins