'Aanrader indien je houdt van een niet al te bloederige thriller met actuele thema's.'

Amber Drenth 19 februari 2026
Dit is het tweede boek dat ik van Henk Streng lees. Eerder las ik al ‘Dochter van de onderwereld’.
In dit verhaal maken we kennis met Iris. Zij werkt als rechercheur, maar heeft het nog altijd erg moeilijk met de scheiding, haar tienerzoon Spike en iets dat er met haar moeder is gebeurd. Wat daar precies gebeurd is, wordt niet meteen duidelijk, maar blijft wel sluimeren gedurende het verhaal.
Als eerste lees je een spannend proloog waarin Iris onder schot wordt gehouden. De man heeft iets van haar nodig en dat wekt meteen een aantal vragen op. Daarna gaan we terug naar een week eerder. Er is een techmiljonair vermoord. Hij is CEO van Neurolink, dat zich bezighoudt met hersenen en AI, maar dat is niet het enige waar hij mee bezig was…
Wat volgt is een zoektocht naar de waarheid, terwijl Iris kampt met problemen in haar persoonlijke leven.
De schrijfstijl van Henk is lekker meeslepend. Het trekt je meteen het boek in en door de onbeantwoorde vragen blijf je doorlezen. Wat zo leuk is aan dit verhaal, is dat het vol actuele thema’s zit. Denk aan AI, persoonsgegevens die op een verkeerde manier verkregen worden en de oorlog van Rusland met Oekraïne.
Iris is een leuk en realistisch personage. Doordat ze veel van huis is voor haar werk, voelt zoon Spike zich alleen en reageert hij dit op haar af. De band tussen hen is moeilijk en de bijbehorende emoties komen goed over. Je kunt je hierdoor goed inleven. Wat ik ook mooi vond om te lezen, was dat haar hele team bij de recherche achter haar staat. Zelfs haar baas, superlief!
De verhaallijn rondom haar moeder vond ik een leuke toevoeging, ook al duurde het even voordat duidelijk werd wat er precies aan de hand was.
Het verhaal eindigt op zich afgerond, maar toch voelt het alsof er nog een tweede deel aan zit te komen. Ik hoop dat althans wel. Ik zou graag nog meer willen lezen over hoe het precies met haar moeder zit en hoe ze de band met haar zoon weer gaat verbeteren. Ook de love triangle waar Iris in zit, zou ik graag helemaal afgerond zien.
‘Dodelijk algoritme’ is een aanrader als je houdt van een niet al te spannende of bloederige thriller met actuele onderwerpen en sterke personages.
Het boek bleef mij nieuwsgierig houden, dus ik heb zeker genoten tijdens het lezen.

Meer recensies van Amber Drenth