Ontspannende roman aan het Franse hof

Andrea35 Andrea35
20 mrt 2022

Fiora verhuist in 1585 samen met haar ouders van Florance naar Parijs. Haar vader wordt door de koningin-moeder, Catherine de'Medici, aangesteld als bibliothecaris. De jonge Fiora maakt al snel kennis met Catherine de'Medici en wordt in haar hofhouding opgenomen. Fiora klimt op tot vertrouweling van de koningin-moeder en krijgt steeds moeilijke opdrachten van haar. Fiora wordt verliefd op de schildersezel Amédee, maar Catherine de'Medici heeft andere plannen met Fiora.

De zwarte koningin is de debuutroman van Catharina Botermans. Ze is van opleiding politicoloog en doceert European Studies.

Deze historische roman is in een vlotte schrijfstijl geschreven. De hoofdstukken zijn niet te lang, de zinnen zijn niet te complex en er is een heldere woordenschat gebruikt.

De titel, kaft en achterflap doen vermoeden dat het verhaal over Catherine de'Medici gaat. Wanneer we het boek lezen, blijkt het verhaal over Fiora, de hofdame, te gaan. We leren Catherine de'Medici enkel via haar hofdame kennen. Catherine is oud en ziek, we leren haar dus niet kennen als de krachtige koningin-moeder die ze geweest is.

De achterflap doet een spannende, historische roman met veel intriges en gevaarlijke opdrachten vermoeden. De lezer die dit verwacht, zal teleurgesteld zijn. Er zijn eerder weinig spannende gebeurtenissen. Het grootse deel van het boek beslaat de liefdesverhouding tussen Fiora en Amédee en Fiora die de koningin-moeder gezelschap houdt.

Voor een historische roman is het gebrek aan datums toch een gemis. Enkel op de achterflap is er een datum te vinden, in het boek zelf niet.

Catherine de'Medici was een sterke heerser, met veel grote gebeurtenissen in haar leven, zoals bv. de Bartholomeusnacht. Deze momenten komen maar sporadisch en summier aan bod in het verhaal.

De zwarte koningin is een vlot geschreven roman in een historische setting. Het is een ontspannend verhaal om te lezen. Maar ben je op zoek naar een spannende of geschiedkundige roman, dan stelt dit boek teleur.

Meer recensies van Andrea35