Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
Andrée De Jongh, schuilnaam Dédée, is een jonge, energieke vrouw. In 1941 bedenkt ze het ambitieuze, maar uiterst gevaarlijke plan om een ontsnappingslijn voor gestrande geallieerde piloten op te zetten tussen Brussel en het Britse consulaat in Bilbao (Spanje). Door haar enthousiasme en onvermoeibare energie weet Dédée tientallen mensen te overtuigen om mee te werken aan de pas ontstane komeetlijn. Met gevaar voor eigen leven en het leven van hun naasten zetten deze burgers zich in om de gestrande piloten te gidsen, onderdak te geven en van voedsel en kleding te voorzien. Ondanks de vele tegenslagen en tragische gebeurtenissen weet de lijn zich steeds te herstellen en zo meer dan 800 geallieerde piloten in veiligheid te brengen.
Airey Neave werkte voor de Britse geheime dienst MI9 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd hij politieker. Neave was erg onder de indruk van Dédées werk, daarom heeft hij het verhaal van de komeetlijn uitgeschreven.
De auteur heeft geen opleiding noch ervaring in het schrijven of uitgeven van boeken. Dit merken we meteen in de schrijfstijl. Het boek is in de 3de persoon geschreven, dat voelt fijn aan. Maar gedurende het hele boek wordt er gewisseld in de tijd. Dan zit je in 1941, plots zit je in 1943 om dan ineens in midden 1942 te zijn. Deze sprongen maken het moeilijk om tot een volledig beeld van het verhaal te komen.
Ook met de personages komen we dit probleem tegen. Er wordt voortdurend van personage veranderd en er komen ontzettend veel namen voorbij. Daardoor zie je op den duur de bomen niet meer door het bos.
De auteur heeft een gedetailleerd verslag willen schrijven. Hij heeft hierbij alle (hoofd)personages alle eer willen aandoen. Dat was erg nobel van hem, maar daardoor wordt het een complex verhaal dat erg moeizaam leest.
De komeetlijn is een stukje geschiedenis dat zeker verder vertelt moet worden. Maar door het veelvuldig en chaotisch verspringen in tijd, plaats en personages leest dit boek erg moeizaam. Het is moeilijk om een duidelijk beeld van de komeetlijn te krijgen.