Mysterieus jeugdboek met een verrassend einde!

aninaleest 01 januari 2023
Toen ik de achterflap van ‘Autumnville’ las, was ik meteen nieuwsgierig naar dit verhaal. Het klonk spannend en mysterieus en Autumnville leek de perfecte setting voor een jeugdthriller. Dat bleek ook het geval, hoewel ik het verhaal van Hugo wel heel lang onduidelijk vond…Tot de mindblowing ontknoping van het verhaal! Ik heb ‘Autumnville’ drie sterren gegeven en vertel je hieronder waarom.

Hugo woont met zijn vrienden Mikey en Justin in het slapende stadje Autumnville. De vader van Hugo heeft een boekwinkel en op een avond mag Hugo deze afsluiten: een hele verantwoordelijkheid! Alles gaat goed, tot Hugo de sleutel in het slot draait….en hij een meisje zijn naam hoort roepen. Wie is dat? Hugo kan haar nergens zien of vinden. In de dagen daarna hoort Hugo vaker een meisjesstem en ook De Wolf, een mysterieus maar eng figuur uit zijn jeugd, keert weer terug. Wat is er allemaal aan de hand in Autumnville? En is wat Hugo ziet wel echt?

Hugo en zijn vrienden zijn tieners en de manier waarop zij met elkaar omgaan en de dingen die zij doen, zullen herkenbaar zijn voor andere tieners. De liefde voor boeken die Hugo ademt is prachtig en de band die hij met zijn opa had, vond ik hartverwarmend. De vriendschap met Mikey is liefdevol en de band met Justin wat ongemakkelijk, maar later in het verhaal wordt duidelijk waarom.

Hugo hoort tijdens het afsluiten van de winkel een meisjesstem. Hoewel hij niets of niemand kan vinden, gebeuren er de daaropvolgende dagen nog meer mysterieuze dingen in zijn omgeving. Hugo raakt in de ban van het mysterie en distantieert zich steeds meer van zijn vrienden en familie. Hoewel ik het mysterie interessant vond, duurde het mij te lang. Er komen te weinig nieuwe feiten op tafel en het gevoel dat Hugo in een soort waan verkeert of in een droomwereld rondloopt, maakte sommige gebeurtenissen wat ongeloofwaardig. Ook de beschrijvingen van deze gebeurtenissen vond ik soms wat vaag, waardoor de emoties van Hugo niet echt bij mij binnenkwamen.

Het einde daarentegen vond ik geweldig. Dit zorgde ervoor dat er heel wat puzzelstukjes op zijn plaats vielen. Ik vond het einde heel goed bedacht en had dit dan ook niet aan zien komen. Het einde verklaart de eerdere vaagheid die ik in het verhaal ervaren had. Leuk dat de laatste bladzijdes van het boek eindigen met krantenberichten, die het verhaal verder verduidelijken.

Het verhaal draait om het mysterie rondom de meisjesstem die Hugo hoort, maar verder komen ook de onderwerpen rouw en verdriet naar voren (zo hebben zowel Hugo als Mikey een groot verlies gekend), vriendschap, de band tussen ouders en kind en het vinden van je plekje in de wereld. Ik denk dat een groot deel van de thema’s erg herkenbaar is voor jongeren, waardoor het verhaal voor hen interessant is om te lezen.

Na het dichtslaan van dit boek, heb ik besloten het verhaal binnenkort nogmaals te lezen. Ik denk dat er dan nog meer puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Ga je zelf in dit boek beginnen, ga er dan vooral met een open mind in en laat je onderdompelen in een verhaal vol mysterie en raadsels.

Ik denk dat ‘Autumnville’ voor veel jongeren een spannend boek is om te lezen. Hugo is een realistisch hoofdpersonage en er zitten een aantal herkenbare elementen voor tieners in het verhaal. Hoewel het verhaal veel mysterie kent en regelmatig spannend is om te lezen, kent het verhaal ook een bepaalde ongeloofwaardigheid en worden sommige gebeurtenissen wat vaag omschreven. Geef echter niet op, want het einde van het boek is spectaculair! Ik geef ‘Autumnville’ dan ook drie stellen.

Meer recensies van aninaleest