Intrigerend en spannend!

aninaleest 20 mei 2023
Wat een luxe jongerenvakantie leek te worden, blijkt een heropvoedprogramma voor pesters…Maren Stoffels heeft al heel wat boeken op haar naam staan, waarvan ik vrijwel alle thrillers al gelezen heb. Na titels als ‘Escape Room’ en ‘Room Service’ verscheen enkele weken geleden nummer zeven, ‘No exit’. Een spannend boek tot de laatste pagina! Ik heb ‘No exit’ dan ook beoordeeld met 4,5 ster.

Vesper gaat aan boord van een luxe cruiseschip met de verwachting dat ze een leuke vakantie met andere jongeren gaat beleven. Niets blijkt minder waar…Vesper is opgegeven voor het heropvoedprogramma ‘No exit’, waarin gezorgd wordt dat pesters nooit meer zullen pesten. Op de boot ontmoet ze Jonah en kamergenoot Gwen, die beweert onschuldig te zijn. Samen proberen ze de bootreis te overleven, want het schijnt dat niet iedereen de boot altijd levend verlaat…

Wow. Ik vond dit boek zo indrukwekkend! Het hele concept is intrigerend: een heropvoedprogramma voor pesters, waarin ze geconfronteerd worden met hun daden en de slachtoffers die ze gemaakt hebben. Hoewel het vanuit moreel opzicht natuurlijk ondenkbaar is dat zoiets zou bestaan, is het hele idee dat (jonge) mensen zelf ervaren welke impact hun daden interessant. Ik kan mij ook heel goed voorstellen dat als je vroeger flink gepest bent, je wellicht achter zo’n programma zou staan. Vooral tieners hebben vaak niet in de gaten welke impact hun daden hebben en dat concept heeft Maren heel goed uitgewerkt.

Hoewel de boot vol zit met pesters, voelde ik toch sympathie voor Jonah en Vesper. De interactie binnen de groep is intrigerend: hoewel alle jongeren fouten gemaakt hebben, ze zitten ten slotte niet voor niets op de boot, is er wel duidelijk verschil in hoe de jongeren het programma ondergaan en beleven. Sommige jongeren hebben duidelijk spijt, andere tonen op geen enkele manier berouw.
Doordat je ontdekt waarom Vesper een pester is geweest, voelde ik nog meer sympathie voor haar. Raar eigenlijk, want pesten is nooit oké, maar de uitleg zorgde ervoor dat ik de beweegredenen van Vesper beter begreep en inzag dat ook het gedrag van een pester niet altijd zwart/wit is.

Gwen is een heel bijzonder personage in het boek. Ze is ontzettend lief en kampt met een groot verdriet, waardoor ik veel medelijden voor haar voelde. Bovendien is ze blind, waardoor je je amper voor kunt stellen dat Gwen ooit iets gemeens zou doen bij een ander. Ze beweert daarbij vanaf het begin af aan onschuldig te zijn…Richting het einde van het verhaal komt het hele perspectief van Gwen in beeld, iets wat veel nieuwe inzichten geeft en het verhaal een verrassende wending geeft.

Het verhaal is vanaf het begin af aan spannend. Je wordt in het boek gezogen en ontdekt in een razend tempo meer over de personages en het programma. De gebeurtenissen en ontdekkingen volgen elkaar snel op, waardoor ik door het verhaal heen vloog. Tot de laatste bladzijde boeide het verhaal mij. Het boek bevat een afgerond verhaal zonder losse eindjes.

Kortom: Maren Stoffels did it again! Wat een spannend boek is ook ‘No exit’ weer. Een verhaal vol spanning, intrigerende personages en een einde dat je mond doet openvallen. Ik vind de boodschap van dit boek sterk, evenals de discussie die het doet oplaaien: hoe straf je pesters? Hebben jongeren in de gaten welke impact hun daden hebben op een ander? Zeker een aanrader dit boek!

Meer recensies van aninaleest