Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Elk verhaal heeft twee kanten

Ann Busquart 03 november 2021 Hebban Recensent

Naast gevestigde schrijversduo's gebeurt het ook wel eens dat gelegenheidspartners de handen in elkaar slaan. Tess Gerritsen en Gary Braver bundelden hun thrillerkrachten met De studente als resultaat. Els Franci-Ekeler zorgde voor de Nederlandse vertaling.

Gerritsen en Braver hebben geen lange aanloop nodig om hun verhaal te vertellen. Zoals studente Taryn Moore een doodsmak van de vijfde verdieping maakt, zo valt de lezer letterlijk het boek binnen. Als snel wordt duidelijk dat rechercheur Frankie Loomis veel in haar mars heeft. Ze trekt de theorie van zelfmoord in twijfel als blijkt dat de telefoon van het meisje nergens te vinden is.

Na die veelbelovende start gaat het verhaal eventjes op de rem. Via een terugblik maken we kennis met Taryn en de mensen om haar heen. De auteurs nemen even de tijd om de achtergrond van de personages duidelijk te krijgen. Dat zorgt misschien voor een sputterende start, maar het draagt er wel toe bij dat je daarna heel goed in de huid van de personages kan kruipen. En dat is wat Gerritsen en Braver vooral doen: de vraag die je het meest bezighoudt is niet wat er gebeurd is, maar wel hoe het zover is kunnen komen.

Door zowel te wisselen in tijd als in perspectief, wordt snel duidelijk dat elk verhaal twee kanten kent. Niemand is zo onschuldig als hij eruitziet en één verkeerde beslissing kan een wereld op zijn kop zetten. Telkens als het verhaal terugkeert naar het heden, lijkt dat op ontwaken uit een droom waar je heel diep in zat en waar je liefst meteen naar wil terugkeren. Want je weet dat het fout zal aflopen, maar toch wil je het allemaal zelf beleven.

Tess Gerritsen behoeft geen inleiding meer. Gary Braver, onder het Vlaamse en Nederlandse publiek misschien minder bekend, heeft ook al negen thrillers op zijn palmares. Zijn ervaring als assistent-professor Engels heeft hij in dit boek goed kunnen gebruiken. De klassieke verhalen van Aeneas en Dido, Romeo en Julia, Abélard en Héloïse en Medea vormen een rode draad doorheen het verhaal. Zelfs voor wie die klassiekers heel ver weg zitten, blijft het verhaal duidelijk te volgen, zonder dat je de indruk krijgt zelf een hoorcollege te volgen. Die originele insteek vormt zeker een meerwaarde.

De psychologische uitwerking van de personages, de subtiel opgebouwde spanning en de verrassende en vooral dramatische ontknoping doen zelf denken aan een Griekse tragedie. De studente is een verhaal met een dieselmotor: het heeft even tijd nodig om op gang te komen. Maar eens je goed in het zadel zit, ben je vertrokken voor een spannende rit.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.