Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Voor geduldige lezers

Ann Busquart 24 mei 2024 Hebban Recensent

Een hommage aan het misdaadverhaal. Zo zou je Einde verhaal van A.J. Finn kunnen noemen. Ware het niet dat hij er wel de mosterd haalde, maar het genre zelf niet altijd evenveel eer aandoet. Dit verhaal – vertaald door Eefje Bosch en Mechteld Jansen – flirt met de welwillendheid van de thrillerlezer.

'Het is wennen aan de schrijfstijl en wachten op actie.' – recensent Ann

Nicky Hunter correspondeert al jaren met de excentrieke misdaadschrijver Sebastian Trapp. Als hij te horen krijgt dat hij maar drie maanden meer te leven heeft, nodigt hij Nicky uit om zijn leven op papier te zetten. Zij voelt zich vereerd dat ze aan dit ‘herinneringenboek’ mag werken. Niet alleen is ze een groot bewonderaar van de auteur, maar ze is ook heel nieuwsgierig naar wat er twintig jaar geleden precies gebeurd is. Toen verdwenen de eerste vrouw en de zoon van Sebastian spoorloos.

Het boek begint met een veelbelovende proloog. Om daarna zes dagen terug te keren in de tijd. In die tijd settelt Nicky zich in het landhuis en leert ze alle personages kennen. En dat zijn er nogal wat. Helaas zijn ze voor het verhaal niet allemaal even relevant en had er dus gerust in geknipt kunnen worden. Doordat iedereen behoorlijk vlak blijft, is het sowieso niet gemakkelijk om ze uit elkaar te houden. Vlak voor het verhaal terug bij de proloog uitkomt, wordt het eindelijk spannend. Tegen die tijd zit je helaas al halverwege het boek. Maar het was het wachten meer dan waard, want vanaf dat moment stap je werkelijk een thriller binnen. Nicky komt van haar luie kont en gaat daadwerkelijk op onderzoek uit. De personages die er wel toe doen beginnen zich een voor een verdacht te maken en de uiteindelijke ontknoping is bijzonder verrassend. Pas als je het verhaal een tweede keer leest, merk je dat Finn eigenlijk al behoorlijk wat zaadjes geplant had.

In de setting van een oud landhuis vol geheime kamers en dunne muren, is de link met de klassieken nooit ver weg. Citaten van Agatha Christie, Arthur Conan Doyle en hun personages worden dan ook kwistig rondgestrooid. Zo kwistig zelfs dat het een beetje opschepperig overkomt. Als dochter Madeleine al niet zo vaak met de ogen zou draaien, je zou als lezer geneigd zijn hieraan mee te doen. Die uitspraken typeren de toon van het verhaal en vooral ook de schrijfstijl. Die komt geforceerd literair over. Sommige metaforen zijn zo bij het haar gegrepen dat ze de tekst nodeloos onsamenhangend maken. Zinnen als ‘Ze voelt haar aderen gloeien. Neonbuis.’ helpen de leesbaarheid niet. Nicky wordt zo vaak overvallen door ‘speurderskoorts’ dat het bijna komisch wordt en zo zijn er nog voorbeelden van onnodige herhaling aan te halen. In een boek van bijna vijfhonderd bladzijden had het allemaal wel iets soberder gemogen. Het verhaal zou sneller vaart gemaakt hebben.

Het is wennen aan de schrijfstijl en wachten op actie. Het spelletje Cluedo waarop Finn alludeert laat lang op zich wachten. Maar eens het spelbord er ligt en alle franjes achterwege gelaten worden, kan eindelijk een vernuftig spel gespeeld worden.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een mysterieus boek' en 'Lees een oud boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.