Hedendaags, realistisch en spannend
Dit boek maakte me nieuwsgierig. De cover maakte me nieuwsgierig, de flaptekst maakte me nieuwsgierig, het hele gegeven maakte me nieuwsgierig. Toch had ik niet echt veel verwachtingen. Als voorbereiding op deze blogtour ben ik dus maar gewoon gaan lezen, zonder precies te weten wat ik nu eigenlijk ging lezen.
Hoewel dit boek elementen van een spel bevat, is dat niet de focus van het boek. Ja, de personages krijgen opdrachten die ze moeten vervullen, maar het boek draait vooral om wat er gebeurt zodra ze een opdracht vervullen. Ik wil uiteraard niks weggeven, maar het spel is eigenlijk niks anders dan een handige tool om alle personages in dit verhaal te dwingen in de spiegel te kijken en eerlijk te zijn over wie ze zijn en zouden willen zijn.
In dat opzicht is dit boek veel echter en realistischer dan je zou verwachten. Hoewel de personages in een spel zitten, draait het om echte gebeurtenissen, om echte emoties en gevoelens. En hoewel ik al wat ouder ben dan de personages in het boek, had ik wel het gevoel dat ze heel realistisch aanvoelen. Het zijn tieners zoals er momenteel veel rondlopen. Middelbare scholieren gaan zich dan ook zeker in deze personages herkennen.
Wat ik vooral knap vind, is dat het boek stiekem vol zit met hele wijze levenslessen zonder dat het belerend overkomt. Dat komt wellicht ook omdat de personages overduidelijk niet helemaal goed bezig zijn in hun leven en iedereen wel snapt dat ze iets moeten veranderen, maar toch. Ik kan me voorstellen dat dit verhaal lezers echt aan het denken zet. En misschien ook niet. In dat geval hebben ze gewoon een goed en spannend boek gelezen. Ook goed!