Leuke elementen, maar niet altijd consistent in het verteltempo
Als je zegt: paranormale romance, dan ben ik eigenlijk al verkocht. Ik zag de titel van dit boek, ik zag de uitgeverij van deze Nederlandse vertaling en ik las de flaptekst, en ik werd meteen nieuwsgierig. Toen de aankondiging van de blogtour kwam, schreef ik me dan ook meteen in. Het was een beetje passen en meten met mijn trip naar Londen, maar het is gelukt het boek op tijd te lezen!
Het boek leest als een trein. Dat komt mede door de relatief korte hoofdstukken, de vlotte schrijfstijl en de rechtlijnige verhaallijn. Af en toe voelt het alsof er wat veel herhaling in de tekst zit en hier en daar voelt de uitleg wat overbodig. Het boek geeft wel een heel goed beeld van het universitair onderwijs in Turkije en bepaalde culturele invloeden, die ook voelbaar zijn in het plot.
Het plot bevat een aantal hele toffe elementen. Ik vond wel dat het hoofdverhaal ietwat traag op gang kwam. Het voelde alsof het boek relatief veel aandacht besteedde aan de normale dingen, de etentjes van de personages, de lessen, het werken in de bibliotheek. Het paranormale aspect wordt wel vroeg geïntroduceerd, maar gaat pas laat in het boek echt een rol spelen.
Het einde van het boek zit dan weer bomvol met onthullingen en uitleg die eigenlijk het hele beeld dat de rest van het boek geschapen heeft, weer een beetje overhoop gooit, maar op een leuke manier. Het ging wel enorm snel aan het einde, maar alles kwam op de juiste manier bij elkaar. Het gedicht, de romance, de zoektocht naar de poort en het dreigende gevaar.