Weer een heerlijk avonturen met heerlijke personages

annannette 04 oktober 2025
De eerste twee boeken in deze serie vond ik enorm leuk. Ik had daarom ook heel veel zin in dit derde, en blijkbaar laatste, deel van de serie. Toen Zilverspoor me een digital recensie exemplaar aanbood, zei ik dan ook geen nee.

Deze boeken zijn geschikt voor een enorm breed publiek en dat bewijst ook dit derde deel weer. Door het hoge avontuurgehalte en het hoge tempo zullen ook jongere lezers dit verhaal heel erg kunnen waarderen. Maar ook voor oudere lezers is dit boek gewoon heel vermakelijk. Dat komt deels door het lichte slapstick-gehalte in dit boek, maar dat komt ook door de personages. Die voelen op een bepaalde manier een soort van leeftijdloos.

Hoewel dit boek zich afspeelt in een fantasywereld, is het boek niet zo zwaar en ingewikkeld als een klassieke epische fantasy. Het boek is daarnaast ook heerlijk vlot geschreven en omdat het boek niet al te dik is, vloog ik er doorheen. En hoewel dit deel, op een bepaalde manier, een op zichzelf staand avontuur is, zijn de gevolgen en consequenties van de voorgaande delen wel heel erg voelbaar en zichtbaar. Met name in de samenwerking tussen de dwergen, elfen en mensen.

Ik ben daarnaast ook echt een grote fan van personages zoals Ive. Ive is niet echt een held. Over het algemeen belandt ze in deze avonturen tegen wil en dank. Dat is in dit boek niet anders. Maar, als ze eenmaal betrokken raakt bij het avontuur, maakt ze wel hele fijne keuzes. Ze is het soort held dat andere personages om hulp vraagt, ze is ietwat voorzichtig, maar blijft wel in beweging, en daardoor voelt het alsof ik OOK zo'n soort held zou kunnen zijn.

Van mij hadden er gerust nog meer avonturen in deze wereld mogen verschijnen!

Meer recensies van annannette

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!