Toffe personages met een mooie ontwikkeling, maar wel veel info-dumps en termen

annannette 06 oktober 2022
Het is alweer even geleden dat ik het eerste deel in deze serie, ademdief, las. Ik ben echter geen lezer die voorgaande delen in series gaat herlezen voor ik aan een nieuw deel begin. Ik hoop altijd maar een beetje dat de auteur me een handje helpt en af en toe even behulpzaam verwijst naar wat er ook alweer allemaal gebeurde in het voorgaande deel. In dit geval was dat zeker nodig, maar met frisse moed begon ik aan dit recensie-exemplaar.

Hoewel de details van het eerste boek ook na het lezen van dit tweede deel vaag blijven, is er ook ongelooflijk veel teruggekomen. De auteur heeft genoeg knipogen en verwijzingen in dit tweede deel gestopt om mijn geheugen weer wat op te frissen, maar de mythologie van dit verhaal is complex. Heel complex. Er zijn enorm veel partijen bij het conflict betrokken, er zijn enorm veel magische gaves bij dit alles betrokken en heel veel personages hebben heel veel verschillende belangen.

Bij vlagen wordt het boek dan ook chaotisch of moet de auteur lange info-dumps met heel veel uitleg laten delen door personages. Combineer dat met namen en termen die soms, zeker voor iemand die enorm slecht is met namen, veel op elkaar leken, of in elk geval dezelfde soort klanken bevatten, en het resultaat is dat een deel van de informatie eigenlijk het ene oog in en het andere oog weer uitgaat zonder echt door te dringen.

En dat vind ik persoonlijk enorm zonde, want de auteur heeft een geweldige vlotte schrijfstijl. Het is een behoorlijk dik boek voor YA begrippen, maar het leest als een trein. Daarnaast zijn de twee hoofdpersonages geweldige karakters met een hele toffe ontwikkeling en een misschien nog wel mooiere romance. Ik denk dat het verhaal bij mij NOG harder was binnengekomen als de mythologie wat minder complex geweest was.

Ben je een liefhebber van epische fantasy en vind je het geweldig om veel personages te leren kennen en in een vreemde en toch vertrouwde wereld te duiken, dan is deze YA serie zeker het proberen waard!

Meer recensies van annannette