Een echt episch fantasy boek!
Soms zijn het de boeken buiten mijn comfortzone die de grootste aantrekkingskracht op me hebben. Hoewel ik alles lees wat los en vast zit, heb ik mijn voorkeuren en over het algemeen is een, voor mijn doen, dikke epische fantasy dat niet. Maar iets in de flaptekst trok mijn aandacht, met name hoe vlot en lekker deze geschreven is. Ik was dan ook erg benieuwd wat me te wachten stond in dit boek en ben blij dat ik een arc kreeg en het boek mocht lezen voor deze blogtour!
In heel veel opzichten is dit een epische fantasy volgens het boekje. Twee jonge mensen komen elkaar per toeval tegen middenin een grote oorlog. Ze besluiten samen op reis te gaan om de queeste van een van hen te volbrengen en komen er onderweg achter dat ze onderdeel zijn van een veel groter geheel en dat de toekomst van de wereld waarin ze leven letterlijk op hun schouders rust. Misschien een traditioneel concept, maar wel enorm goed uitgevoerd door De Vries.
Dat komt met name door de rijke mythologie die De Vries in dit verhaal gestopt heeft. Hoewel ik niet echt een gevoel van richting had tijdens het lezen van het verhaal, kreeg ik wel een heel duidelijk gevoel van de magische aspecten in dit verhaal. Van de ontstaansgeschiedenis tot aan de uiteindelijke finale van dit boek, waarbij de mythologie de ruggengraat vormt van het verhaal, is de mythologie enorm goed uitgewerkt. Als lezer ga je er bijna zelf in geloven.
Ik merkte wel dat ik onderweg soms wat moeite had mijn aandacht er helemaal bij te houden. Zoals de flaptekst al impliceerde heeft De Vries een heerlijke schrijfstijl die echt heel fijn leest, maar zoals dan weer helemaal hoort bij epische fantasy verhalen duurde het behoorlijk lang voor het uiteindelijke doel van het verhaal duidelijk werd en we ontdekten welk karakter welke rol te spelen had in het verhaal. Misschien voor mij net iets te lang.
Maar, als je een echte liefhebber bent van epische fantasy verhalen dan durf ik wel met zekerheid te zeggen dat je dit boek geweldig gaat vinden. Ik heb er immers ook, ondanks de paar elementen die wat minder bij mij als lezer passen, van genoten!