Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Magisch, avontuurlijk en ontroerend.

Anneke van Ieperen 29 december 2021

Michelle Harrison is een Engelse auteur en illustratrice. Ze schreef al vele kinderboeken waarvan er slechts eentje is vertaald naar het Nederlands. De vloek van de kraaientoren is uit 2019 en in Engeland verschijnt begin volgend jaar alweer het vierde deel over de zusjes Weddersinne. De cover van het boek is dezelfde als de oorspronkelijke en is werkelijk prachtig om te zien. Kleurrijk en met veel details die terugkomen in het verhaal.

Het verhaal is geschreven vanuit de dertienjarige Betty. Zij woont met haar zussen bij haar oma op het naargeestige eiland Kraaiensteen. Betty is helemaal klaar met het eiland waar niks te doen is en ze kan niet wachten om te vertrekken. Wanneer ze op een dag de oversteek wil wagen naar een verder gelegen eiland vormt dit de start van een wonderbaarlijk avontuur. Er blijkt een vloek te rusten op de vrouwen uit de Weddersinne familie. Zodra ze ook maar een voet buiten het eiland zetten zullen ze dood zijn voordat de zon de volgende dag opkomt. Bij dit verschrikkelijke nieuws komen echter ook drie magische voorwerpen, voor elk van de zussen een. In het hoofd van de avontuurlijke Betty vormt zich een plan. Er moet een manier zijn om de vloek op te heffen, toch?

Vanaf de eerste pagina lukt het de auteur om de lezer aan de bladzijden geplakt te houden. De wereld waarin de zussen leven roept direct veel sfeer op. Kleine eilanden die vaak in mist gehuld zijn, waaronder eentje waar een gevangenis staat met een enorme toren. Een vloek en magische voorwerpen, het roept tegelijkertijd ook veel vragen op. De magie in het verhaal lijkt in eerste instantie niet al te ingewikkeld, maar blijkt toch een diepere laag te bezitten. Om de vloek te kunnen doorbreken moet eerst achterhaald worden waarom de vloek ooit is uitgesproken. Dit heeft te maken met een tweede verhaallijn die wordt geïntroduceerd door middel van een verhaal dat wordt verteld door een oudere eilandbewoner. Dit vormt een mooi verhaal op zich dat toch na afloop nog wel wat vragen onbeantwoord laat.

De schrijfstijl van Michelle Harrison is gemakkelijk om te lezen, met vlotte dialogen en een vleugje humor. Hoewel er verschillende personages hun opwachting maken zijn de zusjes het meest uitgewerkt en dan met name Betty. Zij droomt van avontuur en wil niets liever dan onbekende oorden bezoeken. Wanneer al dit avontuur dan eindelijk losbarst komt ze tot de ontdekking dat dit ook een schaduwzijde heeft. Al twijfelend aan haar eigen moed gaat ze toch tot het einde om het lot van de Weddersinnes ten gunste te doen keren.

Dat je je niet zomaar hoeft neer te leggen bij het pad dat anderen voor je hebben uitgedacht bewijzen de zussen, een mooie onderliggende boodschap voor iedereen die dit boek leest. De auteur weet meerdere keren te verrassen en gaandeweg vraag je je toch af hoe dit alles moet gaan aflopen. Wanneer het einde wordt ingezet is deze onverwacht en spannend. Niet heel erg origineel, maar wel verrassend.

De vloek van de kraaientoren is een spannend, magisch, avontuurlijk en ontroerend boek dat de lezer zijn omgeving laat vergeten totdat het uit is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anneke van Ieperen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?