Advertentie
    Anneke van Ieperen Hebban Team

Vorig jaar bracht Eric Oosthoek, oprichter en eigenaar van de onafhankelijke uitgeverij All Fiction, zijn eerste boek uit. Onder verdenking, de zaak Morgenstond was de start van een ambitieus project dat uit negen afzonderlijke boeken zal gaan bestaan. Iets later dan gepland verscheen afgelopen mei het tweede deel. De serie is een reeks misdaadromans over het leven en het werk van tactisch rechercheur Maarten Severyn en officier van justitie Lydia Govaert. De zaken waar dit duo mee te maken krijgt zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. De boeken worden ondersteund met een uitgebreide website waar achtergrondinformatie te vinden is over de boeken, de hoofdpersonen en de auteur zelf.

Maarten en zijn collega Jelle Rooda belanden tijdens een alcoholcontrole onverwacht in een schietpartij waarbij een collega om het leven komt. Onderzoek leidt het stel rechtstreeks de schimmige wereld in van de Mocro maffia in Amsterdam. Goed voorbereide en uitgevoerde liquidaties op bestelling waar ontzettend veel drugs, wapens en geld in omgaan. Wanneer de politie de criminelen te dicht op de hielen komt te zitten schromen zij niet om de betrokken wetshandhavers te bedreigen.

Waar Maarten Severyn in het eerste boek een prominente rol vervulde, doet hij nu een stap terug om plaats te maken voor Lydia Govaert. Zij is de officier van justitie die als vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie leiding geeft aan het onderzoek. Op deze manier wordt duidelijk hoe de verdeling eigenlijk is tussen de verschillende disciplines die betrokken zijn bij een grootschalig onderzoek. Lydia en Maarten kennen elkaar uiteraard van het werk, maar hebben meer met elkaar gemeen dan ze van elkaar weten. Beiden worstelen nog elke dag met een groot verlies. De vrouw van Maarten is doodgereden en Lydia’s echtgenoot heeft haar verlaten voor een andere man en woont in het buitenland. Het werk geeft hen houvast en een reden om door te gaan. In Onder verdenking ging de aandacht vooral uit naar Maarten, in Dood in opdracht leert de lezer ook Lydia een stuk beter kennen. Er is een hele leuke en interessante dynamiek ontstaan tussen Severyn, Rooda en Govaert, die erom vraagt verder doorontwikkeld te worden.

De serie beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit, wat betekent dat er veel nadruk ligt op het onderzoek en (politie) procedures. In het eerste boek leverde dit regelmatig nogal taaie beschrijvingen op waardoor het verhaal moeilijk kans kreeg om van de grond te komen. Hoe anders is dit in Dood in opdracht. Nog steeds wordt er – naar mijn smaak iets te – veel gebruik gemaakt van vakjargon en afkortingen, maar het boek kent meer actie en interactie dan zijn voorganger. Ook steekt de plot steviger in elkaar en brengt een mysterieus extra perspectief meer spanning en nuancering. Ook criminelen hebben gedachten, gevoelens en motieven.

Ik was na het lezen aangenaam verrast, Dood in opdracht is behalve toegankelijker, ook gelaagder en zorgvuldiger uitgewerkt dan zijn voorganger. Dit belooft veel goeds voor het volgende boek dat naar verwachting volgend voorjaar zal verschijnen.

Reacties op: Leest zoveel vlotter dan voorganger

6
Dood in opdracht - Eric Oosthoek
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners